Νέα
  • ΓΔ: 1447.68 +0.86%
  • Τζίρος: 71,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η μάχη για πρόσβαση στα εμβόλια μόλις ξεκίνησε

Εμβόλιο/ Πηγή: ΑΠΕ
Εμβόλιο/ Πηγή: ΑΠΕ

Τα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων συμβολίζουν για τους πιο αισιόδοξους την αρχή του τέλους για τον κορονοϊό. Οι λιγότερο αισιόδοξοι, από την πλευρά τους, προτιμούν να μιλούν για την αρχή μιας... αναμονής χωρίς τέλος. Γιατί όπως έχει ήδη καταστεί σαφές, εμβόλια δεν υπάρχουν αρκετά. Όχι μόνο για τις φτωχότερες και λιγότερο προνομιούχες χώρες, αλλά και για τις πιο πλούσιες.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το κοινό μέτωπο ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενάντια στην πρόταση εξαίρεσης της κατοχύρωσης πατέντας στα φάρμακα και εμβόλια για τον COVID-19, που είχε κατατεθεί το Νοέμβριο από Ινδία και Νότια Αφρική.

Δεδομένου ότι η λήψη αποφάσεων στον ΠΟΥ γίνεται με βάση την αρχή της ομοφωνίας ανάμεσα στις 164 χώρες - μέλη, είναι προφανές ότι ακόμη μια ισχνή μειοψηφία μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της πλειοψηφίας.

Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Βρετανοί πρεσβεύουν παρεμφερείς απόψεις, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων κατά της πανδημίας, αλλά και ότι συνεισφέρουν στον ανταγωνισμό λειτουργώντας ως κίνητρα σε αναζήτηση καινοτόμων λύσεων και ιδεών.

Η καινοτόμος τεχνολογία πίσω από το εμβόλιο της Moderna αναπτύχθηκε εν μέρει χάρη σε κρατικά κονδύλια της αμεριικανικής κυβέρνησης, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.Αντίστοιχα, η Pfizer εκτιμάται ότι έλαβε αρχικά 455 εκατ. δολάρια από τη γερμανική κυβέρνηση και περί τα 6 δισ. δολάρια από ΗΠΑ και ΕΕ ως προκαταβολή για την αγορά εμβολίων. Χρήματα ύψους 2 δισ. δολαρίων έλαβε και η AstraZeneca για έρευνα, αλλά και ως προκαταβολή για την αγορά του εμβολίου της.

Πρακτικά, παρά το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια αναπτύχθηκαν εν μέρει χάρη σε χρήματα των φορολογούμενων, ο κόσμος καλείται να ξαναπληρώσει για να εξασφαλίσει πρόσβαση στα πολυπόθητα φάρμακα και θεραπείες. Παρόλα αυτά, οι πιο προνομιούχοι του πλανήτη (ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδάς), θα είναι σε θέση να καλύψουν πάνω από το 50% των αναγκών τους μέχρι τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με το φορέα Global Justice Now, το 82% των εμβολίων που θα παράξει η Pfizer το 2021και το 78% της Moderna έχουν ήδη προπωληθεί στις πλούσιες χώρες. Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι ο Καναδάς έχει ήδη φροντίσει να καλύψει τις ανάγκες του με 10 δόσεις άνα κάτοικο. Προς τιμήν της, η AstraZeneca είναι η μοναδική που έχει καταλήξει σε συμφωνίες με κατασκευαστές σε περιοχές όπως η Ινδία και η Λατινική Αμερική, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δικαιότερη πρόσβαση σε όλο τον πληθυσμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι λιγότερο προνομιούχοι αντιμετωπίζουν μία ανάλογη κατάσταση.Κάτι ανάλογο είχε προηγηθεί με τις σωτήριες θεραπείες για το AIDS τη δεκαετία του '90, ή τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C, που είχαν οδηγήσει ύστερα από μεγάλες αντιπαραθέσεις στην χαλάρωση πολλών κανονισμών για αν επιτευχθεί μία δικαιότερη κατανομή.

Η νέα υγειονομική κρίση αναζωπύρωσε τη διαμάχη, καθώς πληθαίνουν οι ελπίδες για την καθοριστική συμβολή των εμβολίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ