Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ισπανία: Μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στο 5% από το 21% από τον Οκτώβριο

Πηγή: AP

Σε μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στο 5% από το 21% που είναι σήμερα, προχωρά από τον Οκτώβριο η ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι αυξανόμενες τιμές στους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφελείας των νοικοκυριών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ.

«Για να είναι χαμηλότεροι οι λογαριασμοί θέρμανσης για τους πολίτες η κυβέρνηση επιδιώκει να κατανείμει δίκαια τα κόστη και τις χρεώσεις που προκαλεί ο πόλεμος (στην Ουκρανία)», είπε ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δύο φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Τα ενεργειακά κόστη έχουν εκτοξευτεί στα ύψη από τον Φεβρουάριο που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία καθώς η Ρωσία είναι ένας βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ισπανία έχει δεσμευτεί προς τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 7% μέσα στο 2022, αλλά η χρήση του αερίου έχει αυξηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021.

Οι καύσωνες που σημειώθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει μια αύξηση στη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω της χρήσης κλιματιστικών, ενώ παράλληλα μειώθηκε η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας --μια σημαντική πηγή ενέργειας για την Ισπανία-- εξαιτίας της λειψυδρίας.

 Στο 10,4% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο 

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία μειώθηκε τον Αύγουστο στο 10,4% από 10,8% τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών στα καύσιμα που αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών ρεύματος, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ΙΝΕ).

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε ωστόσο στο 6,4% από 6,1%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1993.

«Πρέπει να συνεχίσουμε (να δρούμε) με εξαιρετική προσοχή, επειδή η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη λόγω του πολέμου», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνο.

Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός λόγω των υπερβολικών τιμών του ρεύματος και των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, των εστιατορίων και των τουριστικών πακέτων, σύμφωνα με την ΙΝΕ.

Πρόταση να μειωθούν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων 

Η Ισπανία ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα στείλει πρόταση στην ΕΕ για τον περιορισμό των τιμών για τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων σε μία προσπάθεια να μειώσει τις τιμές ενέργειας και τον αντίκτυπό τους στον πληθωρισμό.

Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 10,3%  από 10,7% τον Ιούλιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ