Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρ. Μπαρούντι: Και ο Λίβανος στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου

Ρούντι Μπαρούντι, κορυφαίος εμπειρογνώμων στα ενεργειακά

Οι άμεσες διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ φαίνεται να πλησιάζουν σε επιτυχή κατάληξη και ένας από τους πιο έμπειρους εμπειρογνώμονες ενέργειας της περιοχής δηλώνει ότι η λιβανική πλευρά μπορεί να περιμένει να βρει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στην ανοιχτή θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σε αυτό το σημείο, τα στοιχεία είναι συντριπτικά», δήλωσε ο Ρούντι Μπαρούντι, Λιβανέζος ενεργειακός οικονομολόγος που ηγείται της εταιρείας συμβούλων Energy and Environment Holding (EEH) στη Ντόχα του Κατάρ. «Διάφορα μέρη της λεκάνης της Λεβαντίνης, που περιλαμβάνει τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, έχουν μελετηθεί, ερευνηθεί και διερευνηθεί με πολλούς τρόπους από πολλά μέρη για περισσότερο από μια δεκαετία, και όλα τα σημάδια δείχνουν τεράστιες ευκαιρίες για όλες αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου».

Συνολικά, πρόσθεσε, οι μελέτες του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών το 2010, το 2016 και το 2020 έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει και εξακριβώσει ότι η περιοχή διαθέτει τεράστιες ποσότητες εμπορικά ανακτήσιμου υποθαλάσσιου αερίου, με την τελευταία εκτίμηση να ανέρχεται σε περισσότερα από 120 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ο κ. Μπαρούντι υπογράμμισε αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων Tamar και Λεβιάθαν του Ισραήλ το 2008 και το 2009, του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου το 2015 και του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Κύπρο, επίσης το 2015.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος παράγουν ήδη αέριο από τις αντίστοιχες ΑΟΖ τους και ενώ η Κύπρος έχει ξεκινήσει να κάνει γεωτρήσεις, πρόσφατα πρόσθεσε μια άλλη σημαντική υπεράκτια ανακάλυψη με τη μορφή του κοιτάσματος Cronos.

«Τα κοιτάσματα ανέρχονται σε 52 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια -και αυτό δεν περιλαμβάνει ακόμη τον Λίβανο», είπε, εξηγώντας ότι η οριοθέτηση των συνόρων θα επιτρέψει επιτέλους την έναρξη πλήρους κλίμακας εξερεύνησης και στα λιβανικά χωρικά ύδατα.

«Μόνο στον Λίβανο, στο Ισραήλ και στην Κύπρο, εταιρείες όπως η Spectrum, η PGS, η TGS και η NEOS διεξήγαγαν 2D και 3D σεισμικές έρευνες που καλύπτουν περισσότερα από 60.000 χιλιόμετρα γραμμές το 2002, το 2008 και το 2016, εντοπίζοντας περισσότερα από 150 σημεία, πολλά σημεία από αυτά στην ΑΟΖ του Λιβάνου. Μόλις ξεκινήσουμε τη γεώτρηση, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι θα βρούμε επαρκή κοιτάσματα φυσικού αερίου για να δώσουμε μια τεράστια ώθηση στην οικονομία του Λιβάνου – ο οποίος προφανώς χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να λάβει».

Μεγάλες οι ποσότητες

Με βάση μοντέλα που προέρχονται από γεωλογικές μελέτες και αναλύσεις βραχώδους υπεδάφους, ο κ. Μπαρούντι εξήγησε ότι τα υπεράκτια ύδατα του Λιβάνου και άλλων περιφερειακών χωρών εξακολουθούν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες υποθαλάσσιου αερίου που παραμένουν ανεξερεύνητες και αναξιοποίητες.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η απλή απόδειξη της ύπαρξης εμπορικά βιώσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου δεν θα εγγυάται τη σωτηρία του Λιβάνου, ειδικά εν μέσω της συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης της χώρας.

Χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια, αλλά το πολιτικό σκηνικό του Λιβάνου έχει αφιερωθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το θέμα, και αυτό μας οδήγησε τελικά στο χείλος της επίσημης οριοθέτησης. «Πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους Αμερικανούς, γιατί η μεσολάβηση των ΗΠΑ ήταν απαραίτητη για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Ισραηλινούς», είπε. «Αν θέλουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό που βρίσκουμε, οι Λιβανέζοι πολιτικοί πρέπει ακόμα να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν μια μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουν τα χρηματοπιστωτικά, δικαστικά και οικονομικά μας συστήματα».

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και άλλων ευκαιριών για τους απλούς Λιβανέζους, η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με τρόπο που να διαφυλάσσει τα λιβανικά συμφέροντα είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση», εξήγησε ο κ. Μπαρούντι.

«Πρέπει επίσης να μειώσουμε τη διαφθορά και την ανισότητα αυξάνοντας ταυτόχρονα τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις μεταφορές και άλλες υποδομές. Η ύπαρξη μιας ανακηρυγμένης ΑΟΖ θα καταστήσει τον Λίβανο πιο ελκυστικό μέρος για διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, αλλά τα υπόλοιπα είναι δικό μας θέμα».

Θετική η απόσυρση της ρωσικής Novatek

Ο Λιβανέζος ενεργειακός εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι εάν και όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με το Ισραήλ, ο Λίβανος θα χρειαστεί να τροποποιήσει τις συντεταγμένες στο διάταγμα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. «Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει το ίδιο», είπε, «και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κατοχυρώσουμε τα κεκτημένα δικαιώματά μας με τρόπο που να τα κάνει πιο εύκολα εκτελεστά και επομένως πιο ελκυστικά για τους επενδυτές».

Οι προοπτικές για τα ενεργειακά αποθέματα του Λιβάνου βελτιώθηκαν επίσης, είπε, με την πρόσφατη απόσυρση της ρωσικής Novatek από μια κοινοπραξία με τη γαλλική Total Energies και τη γαλλική Eni. «Η παρουσία της Novatek θα είχε εμποδίσει τις δραστηριότητες της κοινοπραξίας λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που απαγορεύουν τις αλληλεπιδράσεις με ρωσικές εταιρείες», εξήγησε ο κ. Μπαρούντι. «Η αναχώρησή του δίνει στην Total και την Eni πολύ περισσότερη ελευθερία δράσης».

Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαι βέβαιος ότι ο Λίβανος μπορεί να βγει από το σκοτεινό τούνελ από το οποίο διέρχεται τα τελευταία χρόνια», κατέληξε. «Υπό την προϋπόθεση ότι οι βασικοί πολιτικοί παίκτες έχουν την καλή θέληση και την καλή αίσθηση να ενωθούν για χάρη της χώρας και του λαού της, μπορούμε επιτέλους να έχουμε κάποιο λόγο για αισιοδοξία».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ