Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurogroup-Ενεργειακή κρίση: Έκτακτα και προσωρινά τα μέτρα στήριξης

Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που σήμανε το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup, κάνοντας λόγο για την αποφυγή οριζόντιων μέτρων ιδιαίτερα από τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, επικεντρώνεται στη δημοσιονομική πολιτική της περιοχής απέναντι στις υψηλές ενεργειακές τιμές και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο πόλεμος έφερε νέες διαταραχές στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής βραχυπρόθεσμα και την πορεία του πληθωρισμού. Όμως, το πρώτο μισό του έτους η οικονομική ανάπτυξη ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, όπως και η εικόνα στην αγορά εργασίας, επισημαίνουν οι υπουργοί, κάνοντας λόγο για μια πηγή σταθερότητας για τη συνέχεια.

Ωστόσο, υπάρχει και μια ρητή επισήμανση αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα πακέτα στήριξης.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην αύξηση της αναπτυξιακής δυναμικής με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας το έργο της νομισματικής πολιτικής, ώστε να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο 2% της ΕΚΤ».

Εμφαση στους πλέον ευάλωτους

Βεβαίως οι υπουργοί επιβεβαιώνουν την δέσμευση τους να προστατευτούν όσοι κυρίως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όμως, επισημαίνεται πως «οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να θωρακίσουν πλήρως τις οικονομίες από τις συνέπειες της άνευ προηγούμενου αυξήσεις των ενεργειακών τιμών, καθώς η Ευρωζώνη είναι ένας εισαγωγέας ενέργειας».

Επομένως η έμφαση θα δοθεί σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και της μείωσης της εξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές ροές, αλλά και σε εισοδηματικά μέτρα που θα είναι «έκτακτα, προσωρινά και θα στοχεύουν στους πλέον ευάλωτους».

Δεδομένων των ισχυρών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, οι υπουργοί συμφωνούν στην στενότερη συνεργασία των μέτρων στήριξης, τα οποία ωστόσο θα διατηρούν τους όρους ανταγωνισμού και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς (μια αναφορά που σχεδόν φωτογραφίζει το γερμανικό πακέτο στήριξης και την κριτική που έχει δεχτεί) και βέβαια δεν θα δημιουργούν δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ