Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Στο στόχαστρο της το γερμανικό πακέτο ενεργειακής στήριξης

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού θα μπει το ενεργειακό πακέτο στήριξης που δρομολογεί η Γερμανία, μετά τις καταγγελίες πως ο σχεδιασμός του προσφέρει ένα πλεονέκτημα στις εγχώριες επιχειρήσεις. Στη δρομολόγηση πακέτων στήριξης που θα σέβονται τις αρχές ανταγωνισμού της Ένωσης, αναφέρθηκε και το Eurogroup, κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το θέμα είχε «ανοίξει» ο αρμόδιος Επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, με ανάρτηση του στο Twitter την Παρασκευή, ο οποίος αναφερόμενος στο γερμανικό πακέτο είχε επισημαίνει πως η Ε.Ε. θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή αναφορικά με την τήρηση των αρχών ανταγωνισμού.

Την σκυτάλη πήρε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθαρίζοντας πως η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στο να αποφευχθεί ένας αγώνας δρόμου επιδοτήσεων, μεταξύ των κρατών μελών. Επιβεβαίωσε δε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με το θέμα με τις γερμανικές αρχές για να βεβαιωθεί πως δεν θα υπάρξουν στρεβλώσεις αναφορικά με την κρατική στήριξη προς τις εγχώριες επιχειρήσεις, αν και εξήγησε πως το ίδιο κάνει με έτερες εθνικές αρχές μεταξύ των κρατών μελών.

«Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε ως πρώτη αλληλεγγύη» είχε σχολιάσει από την πλευρά του και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, με το Eurogroup από την πλευρά του να ξεκαθαρίζει πως τα πακέτα στήριξης πρέπει να τηρούν τις αρχές ανταγωνισμού.

Οι επικρίσεις

Οι κριτικές ξεκίνησαν με αφορμή το περιεχόμενο του ύψους 200 δισ. ευρώ γερμανικού πακέτου, της «προστατευτικής ασπίδας» που δημιουργούν οι αρχές και το οποίο περιλαμβάνει ένα «φρένο» στην τιμή του φυσικού αερίου και μια μείωση του φόρου στα καύσιμα με σκοπό να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις συνέπειες της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών.

Αν και λεπτομέρειες του πακέτου θα αποσαφηνιστούν από το Βερολίνο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οι αντιδράσεις για το σχέδιο  έχουν ήδη ξεκινήσει, τόσο από το εσωτερικό της γερμανικής αγοράς όσο και από τους κοινοτικούς της εταίρους, που πίεζαν για μια πανευρωπαϊκή λύση.

«Αγκάθι» από τους εταίρους θεωρείται το γεγονός πως η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει στο έπακρο τη δυνατότητα που της δίνουν τα δημοσιονομικά της κυρίως για την παροχή ενισχύσεων προς τις ντόπιες επιχειρήσεις.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ