Νέα
  • ΓΔ: 907.06 -1.17%
  • Τζίρος: 40,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Ένωσης

Πηγή: Associated Press

Την οικονομική αναβάθμιση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία αποφάσισε το σημερινό Ecofin, δίνοντας το πράσινο φως ώστε τα κονδύλια στήριξης προς το Κίεβο να ενσωματωθούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2023.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί και θα γίνει πιο δομημένα η ροή των κονδυλίων προς την Ουκρανία, οι οικονομικές ανάγκες της οποίας παραμένουν υψηλές μετά από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου.

Ο Λετονός αξιωματούχος παραδέχτηκε πως φέτος οι καταβολές της Ένωσης προς την Ουκρανία κάθε άλλο παρά τακτικές ήταν, γεγονός που προκάλεσε πρόβλημα στο Κίεβο σε ένα διάστημα που τα ταμεία της ήταν άδεια και στηριζόταν στη διεθνή βοήθεια για να κρατήσει λειτουργική την κρατική μηχανή και να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ η Ε.Ε. συμφώνησε στη χορήγηση βοήθειας ύψους 9 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία το Μάιο, η καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ έγινε τελικά τον Ιούλιο. Από εκεί και πέρα στις Βρυξέλλες γίνεται αγώνας δρόμου για να δρομολογηθεί η εκταμίευση άλλων 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με προοπτική τα τελευταία 3 δισ. να δοθούν τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Με δεδομένο, ωστόσο, πως οι ανάγκες είναι μεγάλες και η χορήγηση της διεθνούς βοήθειας θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν και συμφώνησαν στη δημιουργία ενός καλύτερου πλαισίου. Για το λόγο αυτό οι συζητήσεις και τα θέματα της ουκρανικής βοήθειας, από την ερχόμενη χρονιά, θα είναι ενταγμένα στο πακέτο του προϋπολογισμού του 2023, ώστε οι διαδικασίες να κινούνται πιο γρήγορα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ