Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι αναδυόμενες αγορές θα κερδίσουν δισ. από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Πηγή: Associated Press

160 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση μπορούν να κερδίσουν οι 50 μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες από το σχέδιο που έχει υιοθετήσει η ομάδα του G7 για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Αυτό αναφέρει έκθεση που σχημάτισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να προωθήσει το σχέδιο για το πλαφόν προβάλλοντας το επιχείρημα της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Η ανάλυση, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», διαμορφώθηκε με αφορμή τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, όπου η ενεργειακή κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. 

Η απόφαση του G7

Θυμίζουμε πως το G7, στην τελευταία συνάντηση του, ενέκρινε την πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού με προφανή στόχο να στερήσει από το Κρεμλίνο σημαντικά έσοδα με τα οποία χρηματοδοτεί τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Το μέτρο θα επιτρέπει στις δυτικές εταιρείες να συνεχίσουν να εξυπηρετούν και να ασφαλίζουν τη μεταφορά ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου, παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως η συναλλαγή γίνεται σε τιμή κάτω του πλαφόν.

Οι συζητήσεις της G7 για το ύψος του πλαφόν δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το Δεκέμβριο, σε συνεργασία με την ΕΕ, δεδομένης της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά του ρωσικού αργού από τα τέλη της χρονιάς.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Γουόλι Αντεγιέμο, σε δηλώσεις του προ ημερών στο CNBC υποστήριξε πως το πλαφόν θα διαμορφωθεί σε επίπεδα αρκετά πάνω από το ρωσικό κόστος παραγωγής, με στόχο να «τιμωρήσει» τη Μόσχα, αλλά δίχως να ωθήσει τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες να μειώσουν τα επίπεδα προσφοράς.

Πάντως, η πετρελαϊκή αγορά περιμένει από την πλευρά της την πλήρη διαμόρφωση του σχεδίου για να σταθμίσει, αν και κατά πόσο θα λειτουργήσει και τι επιρροή θα έχει πραγματικά στις αγορές, όπως βέβαια και την αντίδραση της Ρωσίας. Και βέβαια καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχημένη εφαρμογή του θα είναι η υιοθέτηση του πλαφόν -ακόμη και ανεπίσημα- από όσο δυνατόν περισσότερες χώρες διεθνώς, εξού και η καμπάνια των Αμερικανών να πείσουν και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες πως θα κερδίσουν από την εξοικονόμηση του κόστους που θα προκύψει.

Καρότο και όχι μαστίγιο

Η έκθεση υποστηρίζει πως το… καρότο για τις 50 μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές, καθώς και τις πιο φτωχές χώρες, είναι πως θα μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 160 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση από τις δαπάνες τους από την εισαγωγή πετρελαίου.

Στις χώρες αυτές εντάσσονται και ισχυρές βιομηχανικές δυνάμεις που ξεχωρίζουν ανάμεσα στους κορυφαίους εισαγωγείς ενέργειας παγκοσμίως, όπως η Κίνα, η Ινδία, ακόμη και η Τουρκία, που θεωρούνται συνάμα από ουδέτερες έως… φιλικές προς τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αντισταθμίσει τις όποιες κυρώσεις από τη Δύση ενισχύοντας την ενεργειακή της συνεργασία με τις χώρες αυτές, προσφέροντας υψηλές εκπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου και αυξάνοντας κάθετα τον όγκο των εξαγωγών της. Η εφαρμογή του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Δεκέμβριο εκτιμάται πως θα αλλάξει τα δεδομένα, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να έχει υποστηρίξει σε έκθεση του πως αναγκαστικά η Ρωσία θα μειώσει δραστικά την παραγωγή της, γεγονός που θα συμβάλει στην εκτίναξη των τιμών. Οπότε η επιβολή πλαφόν στο χρονικό αυτό σημείο μπορεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά για τις αγορές των commodities.  

Με στοιχεία από Financial Times

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ