Νέα
  • ΓΔ: 1021.83 -0.29%
  • Τζίρος: 10,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πιέσεις EKT προς τράπεζες: Βάλτε φρένο σε bonus και μερίσματα - Κίνδυνος χρεοκοπιών

Πηγή: AP

Πιέσεις ασκεί η ΕΚΤ σε τράπεζες της Ευρωζώνης να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα μπόνους το 2022, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η τραπεζική εποπτική αρχή της ευρωζώνης είπε πρόσφατα στους τραπεζίτες ότι αναμένει περιορισμό στα bonus και τα μερίσματα, καθώς ανησυχεί πως η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα χρεοκοπιών, ανέφεραν οι ίδιες πήγες στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Οι προειδοποιήσεις είναι «επείγουσες», με την ΕΚΤ να βλέπει ως πιθανό σενάριο μια πιο έντονη επιβράδυνση στην Ευρώπη το επόμενο έτος, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η αυξανόμενη πίεση έρχεται καθώς αρκετές τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit SpA, Commerzbank AG και Deutsche Bank AG, εξέδωσαν θετικές για την οικονομία προοπτικές, οι οποίες ωστόσο μπορεί να επιβαρυνθούν τόσο από τον αυξανόμενο πληθωρισμό όσο και από την αύξηση των επιτοκίων

ΕΚΤ: Οι τράπεζες μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι τράπεζες μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους. «Υπάρχει κάποια απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο και πλήρες μακροοικονομικό σοκ» και απαιτείται από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικές», υπογράμμισε.

Δεν αποκλείει παρέμβαση η ΕΚΤ

Τα μπόνους αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσό εκροών κεφαλαίων από τα μερίσματα, αν και παραδείγματα όπως η Deutsche Bank φανερώνουν ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Όπως όλες οι εκροές, τα  Bonus μπορεί να επηρεάσουν τα χρηματοοικονομικά αποθεματικά μιας επιχείρησης.

Η ΕΚΤ έχει δείξει ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι έτοιμη να παρέμβει αν κρίνει ότι τα μπόνους σε μια τράπεζα είναι υπερβολικά υψηλά. Είχε ζητήσει ιδιαίτερη μετριοπάθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και στη συνέχεια ανάγκασε πολλές τράπεζες, όπως η BNP Paribas SA, η Deutsche Bank και η UniCredit να μειώσουν τα μπόνους τους για το 2020.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ