Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Προς νέο άλμα των επιτοκίων κατά 75 μ.β. στις 27 Οκτωβρίου - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή AP Photos

Σε νέα, μεγάλη, αύξηση των επιτοκίων  κατά 75 μ.β. θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου, σε ακόμη μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή 60 και πλέον οικονομολόγων.

Οπως συμβαίνει και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει εκτοξευθεί λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας αλλά και στο ντόμινο των αυξήσεων σε τρόφιμα, που έχει προκληθεί από τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ΕΚΤ στοχεύει να φθάσει ο πληθωρισμός στο 2,0%, ωστόσο τον περασμένο μήνα είχε σκαρφαλώσει στο 10,0% . 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, αναλυτές εκτιμούν ότι θα φτάσει κατά μέσο όρο στο ανώτατο όριο του 9,6% αυτό το τρίμηνο, υψηλότερο από τις εκτιμήσεις, πριν πέσει σταδιακά και επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα στα τέλη του 2024.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός. Απαιτούνται ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, η ΕΚΤ πρέπει επίσης να παρακολουθεί τα spreads των ομολόγων, άρα μια αύξηση πάνω από 75 μ.β. φαίνεται απίθανη», δήλωσε ο Brian Martin στην ANZ.

Μεγάλο μέρος της πίεσης των τιμών προέρχεται από το ενεργειακό κόστος. Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, σχεδόν το 65% από τους 34 ερωτηθέντες δήλωσε ότι το κόστος ζωής στη Ευρωζώνη θα επιδεινωθεί. Μόνο 12 εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί.

Πηγή: Reuters

Τέλη του 2022 και αρχές του 2023 «τα χειρότερα»

«Οι χειρότερες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά θα εμφανιστούν το 4ο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν η ζήτηση για φυσικό αέριο θα είναι υψηλότερη», δήλωσε ο Luca Mezzomo της Intesa Sanpaolo.

Κάποιοι προτείνουν αύξηση 100 μ.β.!

Η ΕΚΤ θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2,00% την ερχόμενη Πέμπτη, υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Reuters.

Σε πρόσθετη ερώτηση, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, 27 από τους 36, είπαν ότι η Τράπεζα πρέπει να επιλέξει μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων, δύο είπαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αύξηση 100 μονάδων βάσης. Μόνο επτά τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης. 

Πηγή: Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ