Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Βαρύ πλήγμα στην οικονομία προκαλεί η επιστράτευση

Πηγή: Associated Press

H επιστράτευση που διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ακόμη βέβαιο αν βοήθησε τις ρωσικές δυνάμεις στο ουκρανικό πολεμικό μέτωπο. Όμως, είναι βέβαιο πως προκάλεσε ζημιά στην ρωσική οικονομία, όπως υποστήριξε η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η διαταγή Πούτιν αφορούσε τη μερική επιστράτευση 300.000 Ρώσων, όμως πυροδότησε συνάμα μια μαζική έξοδο νεαρών Ρώσων (πολλές φορές μαζί με τις οικογένειες τους) από τη χώρα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 360.000 Ρώσοι πέρασαν τα σύνορα, με κάθε μέσο, προσπαθώντας να αποφύγουν την στράτευση.

Εργατικά χέρια που χάνονται

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, την επιχειρηματική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας, υποστήριξαν οικονομολόγοι της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Με τόσο πολλά «ανδρικά» χέρια να μένουν εκτός της αγοράς εργασίας και της παραγωγικής μηχανής της χώρας, πολλοί κλάδοι, ζωτικοί για την λειτουργία της αγοράς, κινδυνεύουν με σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία τους. Εξάλλου, δεν υπάρχουν εναλλακτικοί εργαζόμενοι και εργάτες για να καλύψουν πολλές από τις θέσεις αυτές.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει και στέρηση εισοδημάτων για πολλά νοικοκυριά, επηρεάζοντας την αγοραστική τους δύναμη.

Πλήγμα για την αγροτική παραγωγή

Μεγάλο μέρος δε, των Ρώσων που παρουσιάστηκαν για στράτευση προέρχονται από την περιφέρεια, από αγροτικές περιοχές, κάτι που θα κοστίσει στην γεωργική παραγωγή.

Οι επίσημες κυβερνητικές εκτιμήσεις θέλουν τη ρωσική οικονομία να υποχωρεί κατά 3% φέτος και κατά επιπλέον 1% την επόμενη χρονιά, παρουσιάζοντας ουσιαστικά καλύτερες επιδόσεις από αυτές που αρχικά αναμένονταν με το ξέσπασμα του πολέμου. Όμως, η επιστράτευση αναμένεται να κοστίσει στη ρωσική οικονομία μια επιπλέον υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης κατά τουλάχιστον 0,5%, συνάμα με την αύξηση του πληθωρισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός της επιστράτευσης έχει περιοριστεί από τις αρχές, παρά το γεγονός ότι για την ώρα το Κρεμλίνο δεν έχει επισήμως ανακοινώσει το τέλος της επιστράτευσης. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ