Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νορβηγία: Ζημιές για το κρατικό μέγα fund

Πηγή: Unsplash

Με ζημιές «έκλεισε» το τρίτο τρίμηνο του έτους για το μεγάλο εθνικό fund της Νορβηγίας, που διαχειρίζεται περιουσιακά και επενδυτικά στοιχεία ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων. Αιτία η αστάθεια των διεθνών χρηματιστήριων με φόντο την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, το κορυφαίο κρατικό fund του κόσμου μέτρησε απώλειες ύψους 4,4% για το τρίτο τρίμηνο, ήτοι κατά 43 δισ. δολάρια. Οι απώλειες του από μετοχές ανήλθαν σε 4,8% και από σταθερές επενδύσεις έχασε 1,1%.

Το νορβηγικό fund διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 9.000 μετοχών, όμως υπέστη απώλειες και χρειάστηκε να προχωρήσει σε μια σημαντική αναδιάρθρωση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς διέθετε σημαντικές επενδύσεις στη Ρωσία και κυρίως σε ρωσικές τράπεζες.

Από την άλλη, η απόφαση του fund, το ταμείο του οποίου δημιουργήθηκε από τα έσοδα της χώρας από τους υδρογονάνθρακες, άρχισε να βλέπει κέρδη από την απόφαση του, για πρώτη φορά πέρυσι, να επενδύσει σε υποδομές και project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι επενδύσεις του σε ΑΠΕ του έφεραν αποδόσεις ύψους 4,2% πέρυσι, αν και για το τρίμηνο και ο τομέας αυτός ήταν αρνητικός με πτώση κατά 3,7%.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ