Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Η Γερμανία λέει «όχι» στο ευρωπαϊκό πλαφόν, αλλά «ναι» στο δικό της «φρένο» στις τιμές

Πηγή: Associated Press

Τις τελικές προτάσεις της για το «φρένο» -όπως το ονομάζει- στις τιμές φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά παρουσίασε στη γερμανική κυβέρνηση η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Τα μέτρα περιλαμβάνονται στο περίφημο πακέτο των 200 δισ. ευρώ που δρομολογεί το Βερολίνο για την ανακούφιση της εγχώριας κοινωνίας από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, έχοντας προκαλέσει δυσφορία και αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για τα νοικοκυριά

Για τα νοικοκυριά το ανώτατο όριο των τιμών προτείνεται στα 12 σεντς ανά κιλοβατώρα, για το 80% της βασικής κατανάλωσης, από το Μάρτιο του 2023 έως τα τέλη Απριλίου του 2024.

Με την μέση τιμή του Οκτωβρίου να βρίσκεται στα 18,6 σεντς, σύμφωνα με την Check24, η εξοικονόμηση για το μέσο γερμανικό νοικοκυριό με μια ετήσια κατανάλωση ύψους 20.000 kWh κυμαίνεται στα 1.056 ευρώ ετησίως.

Για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, η οικονομική στήριξη μπορεί να δρομολογηθεί πιο γρήγορα, ήδη και από τις αρχές της νέας χρονιάς.  

Για τη βαριά βιομηχανία

Παράλληλα, στην έκθεση των 34 σελίδων της επιτροπής, προτείνεται πλαφόν στην τιμή του αερίου για τις μεγάλες βιομηχανίες στα 7 σεντς ανά kWh, για το 70% της βασικής κατανάλωσης τους (με βάση τα στοιχεία του 2021), από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τα τέλη Απριλίου του 2024. Ουσιαστικά το μέτρο θα καλύπτει περίπου 25.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Αυστηρή προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις θα είναι να δεσμευτούν πως θα διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους στη Γερμανία και τουλάχιστον το 90% των θέσεων εργασίας που έχουν, για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσει και να αποφασίσει τα μέτρα, ενδεχομένως με κάποιες τροποποιήσεις, ωστόσο η βασική γραμμή των συστάσεων της επιτροπής αναμένεται να τηρηθεί, ειδικά για τον βιομηχανικό τομέα.

Επιπλέον κίνητρα

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται και κάποιες προτάσεις για οικονομικά κίνητρα προς τους καταναλωτές που καταφέρνουν να πετύχουν εξοικονόμηση της χρήσης φυσικού αερίου τουλάχιστον στο 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2021. Αν και τα επίσημα στοιχεία της δείχνουν πως κοινό και επιχειρήσεις έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα των αρχών μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση ρεύματος και αερίου.

Επίσης η επιτροπή προτείνει οι ιδιώτες να έχουν χρονικά περιθώρια τουλάχιστον ενός εξαμήνου για να διακανονίσουν τα όποια ενεργειακά τους χρέη. 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ