Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Η Τουρκία χρειάζεται αύξηση των επιτοκίων και μεγαλύτερη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας

Σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και σεβασμό στην ανεξαρτησία του ρόλου της κεντρικής τράπεζας. Αυτά ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την Άγκυρα αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκε τη χώρα.

Αξιωματούχοι του Ταμείου μετέβησαν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη και το πόρισμα της επίσκεψης και των συζητήσεων τους θα κατατεθεί στο διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού μέχρι τον Ιανουάριο.

Αυτό που για την ώρα έγινε γνωστό είναι πως έμφαση, από την πλευρά του ΔΝΤ, δόθηκε στο ρόλο και στη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

«Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, η αποστολή πρότεινε αυξήσεις των επιτοκίων, συνοδευόμενες με κινήσεις που θα ενδυναμώσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας» ανέφερε το Ταμείο, εξηγώντας πως τέτοιες κινήσεις θα βοηθήσουν στην πτώση του πληθωρισμού και την αποκατάσταση των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα 

Τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των συνεχών παρεμβάσεων στις αγορές για τη στήριξη της τουρκικής λίρας. Παρόλ’ αυτά το τουρκικό νόμισμα παραμένει αποδυναμωμένο, δεδομένης και της στρατηγικής που έχει υιοθετήσει η κεντρική τράπεζα.

Μετά από διαδοχικές περικοπές των επιτοκίων, συνολικά κατά 350 μονάδες βάσης, τα τουρκικά επιτόκια βρίσκονται στο 10,5%, ενώ μια ακόμη μείωση αναμένεται μέσα στο μήνα, καθώς ο Ερντογάν θέλει μονοψήφια επιτόκια μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Οι ανορθόδοξες αυτές κινήσεις γίνονται παρά την αύξηση του πληθωρισμού στα ύψη. Για τον Οκτώβριο ο δείκτης άγγιξε το 85,5%, αν και οι αναλυτές επιμένουν πως στην πραγματική οικονομία ο δείκτης καλπάζει στο 185,34%

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ