Νέα
  • ΓΔ: 1052.43 +0.71%
  • Τζίρος: 63,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Τα φτωχότερα Χριστούγεννα εδώ και 15 χρόνια

Πηγή: Unsplash

Δύσκολα Χριστούγεννα έχει μπροστά της η εμπορική αγορά της Γερμανίας, με την ένωση λιανεμπόρων HDE να προβλέπει τη μεγαλύτερη «βουτιά» στις εορταστικές πωλήσεις από το 2007, καθώς το… πορτοφόλι των καταναλωτών έχει φτωχύνει σαν αποτέλεσμα της γενικευμένης ακρίβειας.

Οι λιανικές πωλήσεις το κρίσιμο διάστημα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, που ουσιαστικά αποτελεί την κυριότερη εμπορική περίοδο της χρονιάς για τα καταστήματα, υπολογίζεται πως θα υποχωρήσει κατά 4% σε ετήσια βάση.

Στη σφυγμομέτρηση της HDE, μεταξύ 500 επιχειρήσεων, πάνω από τις μισές περιμένουν τις φετινές πωλήσεις των Χριστουγέννων να είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι και ένα 21% φοβάται πως θα είναι κατά πολύ χειρότερες. 

Η ανάκαμψη που είχε ακολουθήσει το τέλος της πανδημίας αποδείχτηκε βραχύβια λόγω του πολέμου και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που πυροδότησε. Ο πληθωρισμός άγγιξε υψηλά εβδομήντα ετών τον Οκτώβριο, στο 10,4%, ενώ η οικονομία εκτιμάται πως δύσκολα θα γλιτώσει την ύφεση, μέσα στο 2023.

Πολλά καταστήματα βλέποντας τα δύσκολα προσανατολίζονται σε σημαντικές εκπτώσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με αφορμή και τo Black Friday, στις 25 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές προσανατολίζονται σε μείωση του προϋπολογισμού τους για εορταστικά δώρα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ