Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Στο τραπέζι τα capital controls - Εκτακτα μέτρα σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ

Πηγή: AP

Για τα χειρότερα προετοιμάζεται η Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για επείγουσες παραδόσεις μετρητών σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ, για να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters. Στο τραπέζι βρίσκονται και τα capital controls.

Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, Bundesbank, είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, ενώ δεν αποκλείονται τα όρια στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι και τράπεζες εξετάζουν επίσης τη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την προτεραιότητα πρόσβασης σε καύσιμα για εταιρείες που μεταφέρουν μετρητά.

Στις συζητήσεις εκτός από την Κεντρική Τράπεζα, συμμετέχουν η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας, BaFin και αρκετές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αν και οι γερμανικές αρχές δημοσίως υποτιμούν την πιθανότητα διακοπής ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακ άουτ.

Πονοκέφαλος τα μετρητά - Τα προτιμούν οι Γερμανοί

Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς, οι οποίοι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, ενώ ορισμένοι εξακολουθούν να συσσωρεύουν γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από ευρώ πριν από δύο δεκαετίες.

Περίπου το 60% των ημερήσιων αγορών πληρώνονται σε μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, η οποία διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, κάνουν ανάληψη πάνω από 6.600 ευρώ τον χρόνο, κυρίως μέσω των ΑΤΜ.

Capital controls

Οπως αναφέρει το Reuters, στην αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, οι Γερμανοί έβγαλαν από τις τράπεζες 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα κατέθεσαν. 

Ωστόσο, ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα και οι αξιωματούχοι εξετάζουν το θέμα καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πλησιάζει ο χειμώνας.

Εάν συμβεί μπλακ άουτ, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ορίου ανάληψη μετρητών, ανέφερε πηγή του Reuters.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ