Νέα
  • ΓΔ: 912.68 +0.62%
  • Τζίρος: 13,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Προϋπολογισμός ΕΕ: Προς άρση του βέτο Ουγγαρία - Πολωνία

Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και Πολωνίας, Βίκτορ Όρμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι / Πηγή: AP Images
Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και Πολωνίας, Βίκτορ Όρμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι / Πηγή: AP Images

Κοντά στον συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται Βρυξέλλες και Βουδαπέστη – Βαρσοβία, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Politico μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των 27. Ουγγαρία και Πολωνία έχουν «καλές πιθανότητες» να περάσουν αυτό που θέλουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. 

Υπενθυμίζεται ότι Βουδαπέστη και Βαρσοβία θέτουν βέτο στον 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εξαιτίας της σύνδεσης της διανομής των πόρων με τον «σεβασμό του κράτους δικαίου» στο εσωτερικό κάθε κράτους - μέλους της Ένωσης.

Ωστόσο, την Παρασκευή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στις ηγεσίες των δύο χωρών, δηλώνοντας στο αμερικανικό CNBC πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει με το Σχέδιο Ανάκαμψης, παρά το πολωνικό και ουγγρικό βέτο στον προϋπολογισμό της. Την ίδια ημέρα, η γερμανική εφημερίδα FAZ, μετέδιδε σε ρεπορτάζ της πως η Κομισιόν επεξεργάζεται προτάσεις να τεθεί σε εφαρμογή το Ταμείο, αποκλείοντας τις δύο χώρες. Έτσι, Ουγγαρία και Πολωνία κινδύνευαν να μην λάβουν τίποτα από τη διανομή της οικονομικής βοήθειας, των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Παρόλα αυτά, η γερμανική προεδρία επεξεργαζόταν πολλές λύσεις προκειμένου Βρυξέλλες και Βουδαπέστη – Βαρσοβία να φτάσουν σε συμβιβασμό και σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της γερμανικής Deutsche Welle, οι ηγέτες των δύο χωρών δέχθηκαν ασφυκτικές διαπραγματευτικές πιέσεις.

Όπως παραδέχθηκε ο Όρμπαν στον πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVP, μετά τη συνάντησή του στη Βαρσοβία με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι, οι προτάσεις της γερμανικής προεδρίας ήταν «πολλά υποσχόμενες». 

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, κάτι που είναι νίκη (για εμάς) κι ένα καλό αποτέλεσμα εξίσου για την Πολωνία και την Ουγγαρία, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, χωρίς να παραθέσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ