Νέα
  • ΓΔ: 1018.73 -0.14%
  • Τζίρος: 66,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΙΕΑ: Μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για καύσιμα το 2023

Μικρή πτώση της ζήτησης καυσίμων «βλέπει» ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) για την επόμενη χρονιά, καθώς η άνοδος των ενεργειακών τιμών και τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Έτσι, ο διεθνής οργανισμός προέβλεψε πτώση της παγκόσμιας ζήτησης για ντίζελ και βενζίνη στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, από τα περίπου 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος. Στα επίπεδα αυτά, η νέα έκθεση έχει μια μικρή επί τα χείρω αναθεώρηση ύψους 40.000 βαρελιών την ημέρα, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού.

Φέτος, πάντως, η ζήτηση παρέμεινε ψηλά, παρά την τροχιά επιβράδυνσης των οικονομικών, σημειώνοντας αύξηση κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα, στα 2,1 εκατ. βαρέλια.

Αναλόγως και οι τιμές παρέμειναν ψηλά, καθώς τα επίπεδα προσφοράς είναι εξαιρετικά «σφιχτά», και τα αποθέματα κάτω από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

«Οι υψηλές τιμές στα καύσιμα τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στην παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση» σχολίασε ο ΙΕΑ.

Η εφαρμογή του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά του ρωσικού αργού, τους επόμενους μήνες και το μπλόκο στις θαλάσσιες μεταφορές θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην πετρελαϊκή αγορά, επεσήμανε ο διεθνής οργανισμός. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η πρόταση του G7 για πλαφόν στο ρωσικό αργό μπορεί να μειώσει τις εντάσεις στις τιμές, αλλά είναι αντιμέτωπη με πολλές αβεβαιότητες και λογιστικές προκλήσεις 

Για τον Οκτώβριο τα επίπεδα προσφοράς πετρελαίου αυξήθηκαν στα 101,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όμως η εφαρμογή της περικοπής της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα τα περιορίσει κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του έτους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ