Νέα
  • ΓΔ: 1386.81 +0.41%
  • Τζίρος: 47,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Αναζητείται νομική φόρμουλα για την κατάσχεση και αξιοποίηση των ρωσικών assets

Πηγή: AP

Στην αναζήτηση νομικής φόρμουλας που θα επιτρέψει στην ΕΕ να αξιοποιήσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί, είτε από το δημόσιο είτε από ιδιώτες, για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας επικεντρώνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, που έχει στα χέρια του σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, ο στόχος είναι να αναζητηθούν τρόποι, ώστε να ενισχυθεί ο εντοπισμός, το πάγωμα και η διαχείριση ρωσικών assets που θα κατασχεθούν και που σταδιακά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Είναι πολλά... τα λεφτά 

Στα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν «παγωμένα» assets της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων, καθώς επίσης έσοδα και αποκτήματα Ρώσων ιδιωτών (ήτοι ολιγαρχών) ή φορέων του ρωσικού δημοσίου που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα της ΕΕ.  

Η ιδέα, βέβαια, δεν είναι καινούργια. Ουσιαστικά έχει αρχίσει να… κυκλοφορεί από την άνοιξη, με κράτη μέλη από τη Βαλτική, τη Πολωνία και την Σλοβακία να την έχουν υποστηρίξει από νωρίς. Όμως, φαίνεται πως το θέμα πλέον δρομολογείται επισήμως, με τους ηγέτες της Ένωσης, κατά τη σύνοδο του Οκτωβρίου, να έχουν δώσει επίσημα εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει το θέμα και κυρίως να βρει νομική φόρμουλα, ώστε τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει», να κατασχεθούν πλήρως.

Εφόσον η κατάσχεση τους ολοκληρωθεί, κατόπιν θα μπορούν να αξιοποιηθούν με όποιο τρόπο επιλέξει η Ένωση και κυρίως για τη χρηματοδότηση της λίαν δαπανηρής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Η νομική φόρμουλα θα πρέπει να δημιουργηθεί 

Το πρόβλημα βέβαια είναι πως δεν υπάρχει εύλογη νομική φόρμουλα. Είναι ένα κενό που είχαν εντοπίσει και οι Αμερικανοί, όπως είχε δηλώσει και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, όταν επίσης μελέτησαν την ιδέα. Οπότε η νομική αυτή φόρμουλα θα πρέπει να δημιουργηθεί.

«Μπορεί να βρεθεί ένα μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσει η ΕΕ για να κατασχέσει νόμιμα, υπό το διεθνές δίκαιο, τα (ρωσικά) περιουσιακά στοιχεία που έχει “παγώσει”, όμως το μονοπάτι αυτό είναι στενό, μακρύ και κυρίως απάτητο», σχολίασε, μιλώντας στο Politico, o Γιαν Ντούνιν-Βάσοβιτς της δικηγορικής εταιρείας Hughes Hubbard & Reed.

Αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών ή εταιρειών, η νομική φόρμουλα φαίνεται πως θα επικεντρωθεί στο να καταστήσει την παράκαμψη των κυρώσεων έγκλημα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Με τον τρόπο αυτό η πλήρης κατάσχεση τους μπορεί να γίνει πιο εύκολη, όμως θα απαιτεί σχετική δικαστική απόφαση, που θα είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα.   

Θα είναι δε, απαραίτητο τα assets αυτά να μην αναγνωριστούν ως ξένες επενδύσεις, διότι στην περίπτωση αυτή απολαμβάνουν προστασίας έναντι κατασχέσεων δίχως την επιβολή αποζημίωσης.

Αναφορικά με τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, που είναι βέβαια και το μεγαλύτερο τμήμα των επίμαχων assets, το ζήτημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο, δεδομένου πως τέτοιου είδους assets θεωρείται πως χαίρουν ασυλίας, σύμφωνα και με τις διεθνείς συνθήκες του ΟΗΕ.

Ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο ρωσικό δημόσιο.    

Με πληροφορίες από το Politico

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ