Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Στα 60 δισ. δολάρια έφτασαν οι συνολικές ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία

Πετρέλαιο / Πηγή: AP
Πετρέλαιο / Πηγή: AP

Πολύτιμος διπλωματικός αλλά κυρίως οικονομικός σύμμαχος της Μόσχας παραμένει το Πεκίνο, με τα νέα συγκεντρωτικά στοιχεία να δείχνουν πως οι συνολικές ενεργειακές εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία έφτασαν σε αξία τα 60(!) δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου.

Πρόκειται για ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, όταν οι ετήσιες ενεργειακές εισαγωγές της Κίνας από την Ρωσία κυμάνθηκαν στα 35 δισ. δολάρια.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πετρελαϊκές εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν και τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι η Κίνα περιόρισε συνολικά τις ενεργειακές εισαγωγές της, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της.

Συγκεκριμένα, για το μήνα οι πετρελαϊκές εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 16%, στα 7,72 εκατ. τόνους, συμπίπτοντας δηλαδή με τις εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία.

Αύξηση επίσης για LNG και άνθρακα

Η ενίσχυση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας αφορά επίσης  το φυσικό αέριο και κυρίως το LNG, όπως και τον άνθρακα.  

Οι ρωσικές πωλήσεις LNG προς την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας τους 756.000 τόνους τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 34%.

Αντιστοίχως οι εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία εκτινάχθηκαν κατά 26% στους 6,4 εκατ. τόνους. Συνολικά οι κινεζικές προμήθειες άνθρακα από τη Ρωσία έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία οι συνολικές κινεζικές προμήθειες ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 7,7 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, φτάνοντας πλέον μια… ανάσα από τα 60 δισ. δολάρια (συγκεκριμένα στα 59,5 δισ.), μέσα στο οκτάμηνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.  

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ