Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Σε θέση μάχης γεράκια και περιστέρια - Μετωπική στις 15 Δεκεμβρίου

Σκληρή μάχη ανάμεσα στα περιστέρια και τα γεράκια του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προμηνύεται στην επικείμενη, τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, στις 15 Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο της διαμάχης, η διατήρηση ή όχι του δυναμικού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας και γνωστό μέλος της ομάδας των σκληροπυρηνικών, σε συνέντευξη του στους Financial Times, ξεκαθάρισε πως τάσσεται υπέρ μιας ακόμη αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, κρίνοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις καταλαγιάζουν.

Με μια tρίτη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, το κόστος δανεισμού θα διαμορφωθεί στο 2,25%.

Κρατούν γερά τα γεράκια

«Μια ακόμη μεγάλη αύξηση θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την αποφασιστικότητα μας» σχολίασε ο Αυστριακός τραπεζίτης, εξηγώντας πως το συμβούλιο θα πρέπει να πείσει το κοινό πως αντιμετωπίζει «σοβαρά» το ζήτημα της μείωσης του πληθωρισμού.

Συμφώνησε, βέβαια, πως μια τέτοια στρατηγική «προκαλεί πόνο» στην οικονομία, αλλά υποστήριξε πως αν ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει, ο πόνος αργότερα θα είναι πολύ πιο ισχυρός.

Πραγματικά, ο δείκτης στην Ευρωζώνη συνέχισε να αυξάνεται και  τον Οκτώβριο «πιάνοντας» νέο ρεκόρ στο 10,6%.

Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το φθινόπωρο του 2023, αλλά σταθερά πάνω από το όριο ασφαλείας του 2% που θέλει η ΕΚΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αυστριακό τραπεζίτη εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Μπόστγιαν Βάσλε, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, παρά την πίεση προς την οικονομική ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ χρειάζεται «να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακόμη και σε ένα επίπεδο όπου η νομισματική πολιτική δεν θα είναι απλά ουδέτερη, αλλά θα γίνει ακόμη πιο περιοριστική» σχολίασε ο Σλοβένος τραπεζίτης, ενισχύοντας την πλευρά των… γερακιών.

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Σιγοντάρει και ο ΟΟΣΑ 

Ο ΟΟΣΑ στη σημερινή έκθεση του προχώρησε σε επί τα χείρω υποβάθμιση των εκτιμήσεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της Ευρωζώνης, για την οποία προέβλεψε ισχνή ανάπτυξη στο 0,5%. Μάλιστα, προέβλεψε υποχώρηση της γερμανικής οικονομίας σε ύφεση. 

Όμως, θέτοντας την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού ως πρώτη προτεραιότητα για τις διεθνείς οικονομίες, μεταξύ τους και η Ευρωζώνη, υποστήριξε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της και συνάμα να μειώσει τη ψαλίδα ανάμεσα στα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά επιτόκια. 

Ειδικά για την ΕΚΤ υποστήριξε πως θα πρέπει αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, από το 1,5% που είναι σήμερα, στο 4% έως 4,25% μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, τοποθετώντας έτσι το «ταβάνι» των ευρωεπιτοκίων πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που περίμεναν οι αναλυτές. Οι περισσότερες εκτιμήσεις τοποθετούν το ανώτατο σημείο των επιτοκίων πάνω από το 3%. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του διεθνούς οργανισμού, Αλβάρο Περέιρα, η Ευρώπη χρειάζεται υψηλότερα επιτόκια για να υποστηρίξει την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και να αποτρέψει μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων αγαθών και προϊόντων λόγω ακριβώς της αποδυνάμωσης του νομίσματος. 

Η αναθεώρηση αυτή σχετίζεται δε, και με την αρνητική αναθέωση για την πορεία του ευρω-πληθωρισμού που για τον ΟΟΣΑ θα φτάσει τελικά το 6,8% το 2023, από το 6,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του. 

Ifo Institute: Έχει ακόμη δρόμο η ΕΚΤ

Τη βεβαιότητα πως η ΕΚΤ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στο μέτωπο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής εξέφρασε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters και ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φουστ, εξηγώντας πως «πολύ απλά (η ΕΚΤ) άργησε να ξεκινήσει». 

Κατά τον Γερμανό οικονομολόγο, η ΕΚΤ για την ώρα έχει απλά προσπαθήσει να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική, όμως είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να αυξήσει κατά πολύ ακόμη τα επιτόκια, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό.   

Η αντεπίθεση των περιστεριών 

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε χθεσινές δηλώσεις του, εμφανίστηκε να υιοθετεί αντίθετη άποψη ισχυριζόμενος πως δεν υπάρχει πλέον πλατφόρμα για μια ακόμη πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Με τον τρόπο αυτό υπονόησε πως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου  θα αποφασιστεί χαμηλότερη αύξηση, πιθανότατα κατά 50 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, ο κ. Λέιν υποστήριξε πως τα επιτόκια που πλέον βρίσκονται στο 1,5% είναι κοντά σε επίπεδα που δεν μπορούν να υποστηρίξουν άλλο την ανάπτυξη.

Οι αντιμαχόμενες δηλώσεις από αξιωματούχους της ΕΚΤ θέτει τις βάσεις για μια σκληρή μάχη στις 15 Δεκεμβρίου. Αν και πολλά θα εξαρτηθούν στο μεταξύ από την πορεία των οικονομικών στοιχείων, σε ένα διάστημα που οι οικονομίες θα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το crash test της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου και του πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές των commodities ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και το φάντασμα της ύφεσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ