Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bundesbank: Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να είναι διψήφιος και το 2023

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να παραμείνει διψήφιος και το 2023 παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις τιμές ενέργειας, προειδοποίησε η Bundesbank.

Στο μηνιαίο δελτίο της, η γερμανική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι το λεγόμενο φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να μη γίνει άμεσα ορατό και ότι ούτως ή άλλως θα είναι μόνο προσωρινό.

«Ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει σε διψήφια επίπεδα και μετά το τέλος του έτους», ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανήλθε στο 11,6% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950.

Το φρένο στο φυσικό αέριο μπορεί να μειώσει μία μονάδα τον πληθωρισμό

Το πρώτο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει μία επιδότηση των λογαριασμών αερίου τον Δεκέμβριο, θα ελαφρύνει τους καταναλωτές αλλά μπορεί να μην καταγραφεί στην επίσημη μέτρηση του πληθωρισμού.

Στο δεύτερο και πιο σημαντικό στάδιο, όπου θα επιδοτηθεί η κατανάλωση αερίου για το 80% των νοικοκυριών και των μικρών εταιρειών, μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αλλά μόνο για όσο διαρκέσει η επιδότηση.

Η Bundesbank, η οποία είναι υπέρμαχος της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ησύχασε κάπως μετά τις τελευταίες αυξήσεις μισθών στους γερμανικούς κλάδους χημικών και μετάλλου. Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς συμφώνησαν σε αυξήσεις μικρότερες από τον πληθωρισμό με αντάλλαγμα εφάπαξ αποζημιώσεις.

«Από μακροοικονομική άποψη, είναι ευκολότερο να επανέλθουν οι χαμηλότερες μισθολογικές αυξήσεις όταν λήξουν οι προσωρινές ρυθμίσεις», σημείωσε η Bundesbank.

«Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την έκταση των δευτερογενών επιπτώσεων στον πληθωρισμό, ιδιαίτερα μεσοπρόθεσμα, και να βοηθούσε να διασφαλισθεί ότι τα σημερινά επίπεδα του πληθωρισμού δεν θα παγιωθούν».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι μισθολογικές απαιτήσεις των συνδικάτων, όπως των εργαζομένων στο δημόσιο που ζητούν αύξηση κατά 10,5%, είναι εξαιρετικά υψηλές.  

Η Bundesbank επανέλαβε επίσης τις προβλέψεις της για ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ