Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fed: Έρχονται «σύντομα» μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων - Τι έδειξαν τα πρακτικά

Σε μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων… σύντομα, εμφανίζονται να συμφώνησαν τα μέλη της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Federal Reserve, κατά την τελευταία συνεδρίαση τους. Αυτό έδειξε η δημοσιοποίηση των πρακτικών του συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε 1-2 Νοεμβρίου.

Αντικατοπτρίζοντας τις δηλώσεις που έχουν κάνει, τις τελευταίες ημέρες, πολλά στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τα πρακτικά επιβεβαιώνουν πως επίκειται χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, παρά το γεγονός πως η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη.

Τα μέλη του συμβουλίου συμφώνησαν πως για την ώρα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως οι πληθωριστικές πιέσεις καταλαγιάζουν. Αν και κάποια μέλη εξέφρασαν ανησυχία για τα αυξανόμενα ρίσκα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εφόσον ο πολύ δυναμικός ρυθμός σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής συνεχιστεί.

Τα πρακτικά αποτυπώνουν και την πρόθεση του συμβουλίου να δώσει την ευκαιρία στις μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων να λειτουργήσουν και να έχουν επίδραση στην οικονομία.

Μικρότερη αύξηση το Δεκέμβριο 

Πάντως, οι αγορές από την πλευρά τους έχουν προεξοφλήσει ότι στην επικείμενη και τελευταία συνεδρίαση της Fed για τη χρονιά, στις 13-14 Δεκεμβρίου, το συμβούλιο θα αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές περίμεναν, μέσα από το περιεχόμενο των πρακτικών, να διαπιστώσουν τις προθέσεις του συμβουλίου τόσο για το ρυθμό των επόμενων αυξήσεων των επιτοκίων όσο και για το τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων.

Και αυτό με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε κάνει άνω-κάτω τις αγορές, όταν στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου είχε δηλώσει πως το τελικό εύρος των επιτοκίων θα είναι υψηλότερα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί, ήτοι δηλαδή γύρω στο 5% με 5,25%.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ