Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Μείωση των επιτοκίων κατά 150 μ.β. στο 9%

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέα μείωση των επιτοκίων της κατά 150 μονάδες βάσης στο 9% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι με την κίνηση αυτή ολοκληρώνει τον κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της καθώς έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό που «τρέχει» με ρυθμό – ρεκόρ.

Συνεχείς πιέσεις από Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων 

Η κεντρική τράπεζα βρισκόταν υπό συνεχή πίεση από τον πρόεδρο Ερντογάν να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων παρά την αύξηση του πληθωρισμού που έφθασε τον Οκτώβριο στο 85,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, με αιχμή τις αυξήσεις των τιμών τροφίμων και ενέργειας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους αυξημένους κινδύνους αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση, η Επιτροπή εκτίμησε ότι το τρέχον βασικό επιτόκιο είναι κατάλληλο και αποφάσισε να σταματήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που άρχισε τον Αύγουστο», αναφέρει ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ερντογάν επέμενε ότι η αύξηση των επιτοκίων, όπως κάνουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, θα έπληττε την τουρκική οικονομία, προκαλώντας μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας αι αυξάνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

«Αν και το αρνητικό αφήγημα για τους περιορισμούς στην προσφορά σε ορισμένους τομείς, ιδιαίτερα των βασικών τροφίμων, ελαφρύνθηκε από τις στρατηγικές λύσεις που διευκολύνθηκαν από την Τουρκία, η ανοδική τάση των τιμών παραγωγού και καταναλωτή συνεχίζεται σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε.

«Οι συνέπειες του υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού στις πληθωριστικές προσδοκίες και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούνται στενά.

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες στις αναπτυγμένες οικονομίες τονίζουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν προηγουμένως λόγω του υψηλού επιπέδου των τιμών ενέργειας, των ανισορροπιών προσφοράς και ζήτησης και τω ακαμψιών στις αγορές εργασίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ