Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στο στόχαστρο τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας

Πηγή: Associated Press

Τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών βάζει στο στόχαστρο της η Γερμανία με το νέο φόρο που δρομολογεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης των νοικοκυριών. Μάλιστα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ισχυρίζεται πως ο φόρος μπορεί να στερήσει έως και το 90%(!) των κερδών από τους παραγωγούς καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που «έπεσε» στα χέρια του πρακτορείου, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει… χέρι στα κέρδη που θα προκύπτουν από τιμή άνω των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις εταιρείες ηλιακής, αιολικής και πυρηνικής ενέργειας.

Ο φόρος θα αφορά το σύνολο των παραγωγών ενέργειας της χώρας, αλλά θα αλλάζει αναλόγως με το καύσιμο που χρησιμοποιείται. Έτσι, οι μονάδες λιγνίτη θα φορολογούνται για τιμή άνω των 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οι μονάδες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τιμή άνω των 280 ευρώ.

Τα μέτρα θα ισχύσουν σε πρώτη φάση για δέκα μήνες και μάλιστα αναδρομικά, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τα τέλη Ιουνίου του 2023. Όμως, δεν αποκλείεται να επεκταθούν μέχρι και τα τέλη του 2024.

Θυμίζουμε πως το πακέτο των 43 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 22 Νοεμβρίου επιβάλλει εγχώριο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, από την επόμενη χρονιά. Ουσιαστικά οι ιδιώτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώνουν το 80% της κατανάλωσης τους σε φυσικό αέριο και ρεύμα με 12 και 9,5 σεντ/kWh αντιστοίχως. Οι βιομηχανίες θα πληρώνουν το 70% της κατανάλωσης αερίου και ρεύματος σε τιμές 7 και 7,7 σεντ/kWh.

Τα χρήματα για την κάλυψη του πακέτου θα προέλθουν κυρίως από το νέο φόρο στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, στις οποίες βέβαια περιλαμβάνονται και οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ