Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ισπανία: «Ξινή» βγήκε η Black Friday στη Zara - Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους

Πηγή: AP

Tην εμπορική γιορτή του Black Friday θέλησαν να διαταράξουν οι εργαζόμενοι σε δεκάδες καταστήματα της Zara σε όλη την Ισπανία, οργανώνοντας σήμερα αλλά και αύριο μεγάλες κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα. Οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς, καθώς δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες τους εν μέσω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.  

«Η Inditex αυξάνει τις τιμές και τα κέρδη της, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων μένουν πίσω» κατήγγειλε ο επικεφαλής του συνδικάτου του CGT, Άνιμπαλ Μαέστρο.

Η Inditex έχει συμφωνήσει να καταβάλλει ένα μεμονωμένο μπόνους ύψους 1.000 ευρώ, σε όλους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Επίσης πρότεινε να ξεκινήσει να αυξάνει σταδιακά τους μισθούς κατά περίπου 200 ευρώ μέχρι το 2024, μια πρόταση που κρίθηκε ανεπαρκής από τους διαδηλωτές.

 Στην πόλη της Λα Κορούνια, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο κατάστημα Zara το 1975, κάποια από τα 44 καταστήματα που αριθμεί σήμερα η αλυσίδα παρέμειναν κλειστά. Επιπλέον 1.000 εργαζόμενοι σκοπεύουν να κατέβουν σε απεργία, αύριο, ανήμερα του Black Friday.

Τα συνδικάτα απειλούν πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με νέες απεργίες μέσα στο Δεκέμβριο, κατά την εορταστική περίοδο και τον Ιανουάριο.

Η Inditex απασχολεί συνολικά 165.000 άτομα σε 177 χώρες. Το 86% αυτών εργάζονται στο δίκτυο καταστημάτων της που φτάνει τα 6.477 μαγαζιά.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ