Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Γερακίσιο σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων - Ο πληθωρισμός δεν έχει πιάσει ακόμη ταβάνι

Πηγή: AP

Το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη κι αν η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, προειδοποίησε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την κατάθεση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχτηκε πως η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται για το υπόλοιπο της χρονιάς και τις αρχές της επόμενης.

Η γενικευμένη αβεβαιότητα, οι πιο «σφιχτές» χρηματοπιστωτικές συνθήκες και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης θα επιβαρύνουν και την ευρωπαϊκή ανάπτυξη εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ. Όμως, αυτό δεν θα αποτρέψει την ΕΚΤ από την προσήλωση που θα συνεχίσει να δείχνει στην ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάγκη πτώσης του πληθωρισμού στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου στόχου μας και είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» υποστήριξε η κυρία Λαγκάρντ.

Βεβαίως, απέφυγε να είναι πιο αναλυτική ως προς το πόσο ακόμη θα αυξηθούν τα επιτόκια και σε τι ύψος, όμως δεν άφησε αμφιβολίες πως η πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί. «Περιμένουμε πως θα αυξήσουμε τα επιτόκια περαιτέρω στα επίπεδα που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει σταδιακά στον στόχο του 2%».

Αγωνία για το ραντεβού της 15ης Δεκεμβρίου

Με τον χρόνο για το επόμενο συμβούλιο της ΕΚΤ, στα μέσα Δεκεμβρίου, να μετρά πλέον αντίστροφα είναι σαφές ότι οι αγορές «διψούν» για επιπλέον στοιχεία που θα φανερώσουν τις προθέσεις του συμβουλίου.

Κάποιοι αξιωματούχοι έχουν ήδη ταχθεί υπέρ μιας επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη απειλή της ύφεσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, όμως τα… γεράκια του συμβουλίου εμφανίζονται εξίσου αποφασισμένα να δώσουν μάχη για τη συνέχιση μιας δυναμικής περιοριστικής πολιτικής. Ειδικά δε, με δεδομένο πως ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, πάνω από πέντε φορές ψηλότερα από το όριο-στόχο του 2%.

Υπό την έννοια αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία η επικείμενη ανακοίνωση των νεότερων στοιχείων για τον πληθωρισμό, για το μήνα Νοέμβριο, που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως για πρώτη φορά φέτος ο δείκτης θα σημειώσει επιτέλους μια μικρή υποχώρηση, στο 10,4% από το 10,6% τον Οκτώβριο. Όμως, αν και η τάση αυτή θα είναι σίγουρα ενθαρρυντική, το γεγονός ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο του 10% δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για… πανηγυρισμούς.

Τα επιμέρους στοιχεία από τις τέσσερις κυριότερες οικονομίες της Ευρωζώνης αναμένεται επίσης να δείξουν για πρώτη φορά επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων, με εξαίρεση την Ισπανία.

Ο πληθωρισμός δεν έχει πιάσει ταβάνι

«Πόσο ακόμη θα χρειαστεί να προχωρήσουμε και πόσο γρήγορα θα πρέπει να φτάσουμε στο στόχο μας, θα βασιστεί στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων μας, την επιμονή των σοκ (στην αγορά), την αντίδραση των μισθών και τις πληθωριστικές προσδοκίες» σχολίασε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς απαισιόδοξη για την προοπτική ταχείας αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων

«Θα ήθελα να δω τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στο ανώτερο σημείο του τον Οκτώβριο, όμως θα εκπλαγώ αν κάτι τέτοιο συμβεί» σχολίασε η πρόεδρος της ΕΚΤ  

«Δεν βλέπουμε όλα τα στοιχεία ή την κατεύθυνση που θα με οδηγούσαν να πιστέψω πως φτάσαμε στο ανώτερο σημείο του πληθωρισμού και πως ο δείκτης θα αρχίσει να υποχωρεί» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, υπονοώντας πως έστω και μια μικρή κάμψη του δείκτη δεν θα είναι αρκετή για να θεωρηθεί ως αρχή της τροχιάς αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων που θα οδηγούσε και το συμβούλιο της Τράπεζας να χαλαρώσει.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισθοί αυξάνονται, και παρακολουθούμε τις επιπτώσεις τους. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι συνετή, ώστε να μη συμβάλει στις πληθωριστικές πιέσεις. Η ισχυρή αγορά εργασίας πιθανότατα υποστηρίζει τους υψηλότερους μισθούς» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στο ρόλο που παίζει η κατάσταση της αγοράς εργασίας. 

Αν και οι αγορές θεωρούσαν πως στο συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου είναι πιθανή μια χαμηλότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η τοποθέτηση Λαγκάρντ… μπέρδεψε εκ νέου το τοπίο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ