Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι πληθωριστικές πιέσεις καταλαγιάζουν - Είναι αυτό αρκετό για την ΕΚΤ;

Πυρομαχικά για τα… περιστέρια που θέλουν επιβράδυνση στο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσφέρουν τα πρώτα στοιχεία που βγήκαν σε εθνικό επίπεδο από κράτη μέλη της Ευρωζώνης αναφορικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού. Αν και η αυριανή ανακοίνωση των συνολικών στοιχείων της Ευρωζώνης από την Eurostat θα συμπληρώσει την εικόνα.

Στη Γερμανία η αγορά ανακουφίστηκε από την πρώτη, επιτέλους, επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των τιμών, κυρίως λόγω της υποχώρησης του ενεργειακού κόστους.Ο πληθωρισμός στη χώρα υποχώρησε στο 10% το Νοέμβριο από 10,4% τον προηγούμενο μήνα. 

Τάσεις υποχώρησης

Οι τιμές λιανικής στην κυριότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης αυξήθηκαν στο 11,3% σε ετήσια βάση για το μήνα Νοέμβριο, ήτοι εντός των προβλέψεων των αναλυτών, σημειώνοντας πτώση από το ρεκόρ του 11,6% τον Οκτώβριο. Όμως, τα επίπεδα αυτά θεωρούνται και πάλι πολύ υψηλά, με τον οικονομολόγο της Commerzbank, Γιόεργκ Κρέμερ να επισημαίνει χαρακτηριστικά πως είναι ακόμη νωρίς για να σημάνει κανείς λήξη συναγερμού.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενεργειακές τιμές, παρά την υποχώρηση τους, παρέμειναν σχεδόν 38,4% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές των τροφίμων κατά 21% υψηλότερα από πέρυσι.    

Αντιστοίχως και στην Ισπανία οι πληθωριστικές πιέσεις έδειξαν να καταλαγιάζουν με τον τιμάριθμο να υποχωρεί αισθητά από το 7,3% τον Οκτώβριο στο 6,8% το Νοέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Ιανουάριο, ήτοι δηλαδή πριν το ράλι των τιμών που προκάλεσε ο πόλεμος. Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά ο δείκτης τιμών καταναλωτή εξέπληξε ευχάριστα τους αναλυτές που περίμεναν μικρή αύξηση στο 7,4%.  

Σε υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένος από τον περασμένο μήνα, ακολουθώντας το καθοδικό ρεύμα που καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώθηκε και ο πληθωρισμός στο Βέλγιο, που για το Νοέμβριο κατέβηκε στο 10,6%.

Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν την καλύτερη εισαγωγή για την αυριανή κρίσιμη ανακοίνωση από την Eurostat αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού στα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως, για πρώτη φορά φέτος και ουσιαστικά για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, ο δείκτης θα σημειώσει επιτέλους μια μικρή υποχώρηση, στο 10,4% από το ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο. Όμως, αν και η τάση αυτή θα είναι σίγουρα ενθαρρυντική, το γεγονός ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο του 10% δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για… πανηγυρισμούς.

Θα δυσκολευτεί η ΕΚΤ

Εξάλλου, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η μικρή κάμψη του δείκτη θα είναι αρκετή, ώστε τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ να πειστούν πως ο πληθωρισμός έχει εισέλθει πλέον σε μια πτωτική τροχιά και πως έχουν τα περιθώρια να μετριάσουν το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ήδη από την επικείμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Κάποια από τα μετριοπαθή μέλη του συμβουλίου έχουν ήδη ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, όμως η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή, εμφανίστηκε σαφώς πιο επιφυλακτική. Υποστήριξε πως ουσιαστικά ο πληθωρισμός δεν έχει πιάσει ακόμη ταβάνι και πως η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει στην ίδια πορεία, παρά και τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο δείκτης θα μειωθεί πιο κοντά στο όριο-στόχο του 2%.

Είναι σαφές, άλλωστε, πως ο στρατηγικός παράγοντας του ενεργειακού κόστους παραμένει ο… άγνωστος Χ καθώς εισερχόμαστε στην κρίσιμη χειμερινή περίοδο. Το προηγούμενο διάστημα οι ενεργειακές τιμές είχαν υποχωρήσει λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, όμως η επιδείνωση του καιρού και η μάχη της επάρκειας και των πλαφόν (σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο) μπορεί να οδηγήσουν και πάλι ανοδικά τις τιμές πυροδοτώντας ένα νέο ντόμινο ακρίβειας και πληθωρισμού.       

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ