Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Ακροβατούν οι αγορές υπό τον φόβο νέων περικοπών από τον ΟΠΕΚ - Οι κρίσιμοι παράγοντες

Πηγή: AP

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρά το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή για πιθανή μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, ενώ η αισιοδοξία για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης και τα σημάδια σύσφιξης της προσφοράς έθεσαν τις αγορές αργού σε θετική τροχιά αυτή την εβδομάδα.

Στις 9.40 το πρωί της Παρασκευής η τιμή του Brent είχε σπάσει το φράγμα των 87 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και Συμμάχων (OPEC+) πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, για να αποφασίσει για τη μελλοντική προσφορά. Το καρτέλ έχει υπογραμμίσει ότι θα λάβει υπόψη του στην απόφασή του τις πρόσφατες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι θα μειώσει την παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου Brent αυξήθηκαν 0,1% στα 87,06 δολάρια το βαρέλι στο ξεκίνημα των ασιατικών αγορών, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν 0,1% στα 81,36 δολάρια το βαρέλι. Το Brent επρόκειτο να προσθέσει στην τιμή του σχεδόν 4% αυτή την εβδομάδα, ενώ η συρρίκνωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ είδε το WTI να αυξάνεται περισσότερο από 6% τις προηγούμενες ημέρες.

Κίνα

Ο ΟΠΕΚ είχε ανακοινώσει μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, κάτι που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου μέχρι και τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αργότερα οι τιμές υποχώρησαν, με το πετρέλαιο να σημειώνει απότομες απώλειες τον Νοέμβριο, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19 στην Κίνα προκάλεσαν αβεβαιότητα για τη μελλοντική ζήτηση.

Ωστόσο, μια σειρά από άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις στην Κίνα, ενάντια στην αυστηρή πολιτική της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας, δημιούργησε ελπίδες ότι η χώρα θα περιορίσει τους περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID.

Ηδη δύο μεγάλες κινεζικές πόλεις χαλάρωσαν ορισμένους περιορισμούς, που έχουν να κάνουν με την μετακίνηση και την καραντίνα, προκειμένου να κατευνάσουν την οργή του κόσμου, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για μεγαλύτερη χαλάρωση. Προς αυτή την κατεύθυνση «οδηγούν» και οι βαθιές ρωγμές στην κινεζική οικονομία, που πιέζουν την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, επισήμως το Πεκίνο δεν έχει στείλει σαφή μηνύματα ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς.

Αμερικανικά αποθέματα

Τα σημάδια σύσφιξης της προσφοράς αργού ενίσχυσαν επίσης τις αγορές αυτή την εβδομάδα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκαν σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα, περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας την υψηλή ζήτηση μεταξύ των διυλιστηρίων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μείωσε τη διάθεση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, τα οποία θα είναι λιγότερα τους επόμενους μήνες.

Ευρωπαϊκό εμπάργκο

Οι αγορές αναμένουν αυστηρότερη προσφορά προς το τέλος του έτους, καθώς το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού αργού τίθεται σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα. Ενώ η Μόσχα θα εξακολουθεί να έχει αγοραστές πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα, ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός αναμένεται να μειώσει τουλάχιστον κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως την προσφορά στην αγορά.

Διαβάστε επίσης - ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για πλαφόν 60 δολάρια στο ρωσικό πετρέλαιο

Fed

Η αδυναμία του δολαρίου ωφέλησε επίσης τις τιμές του αργού αυτή την εβδομάδα.

Η Fed ετοιμάζεται για νέα αύξηση κατά την επικείμενη συνεδρίαση της στις 13-14 Δεκεμβρίου, αν και πιθανότατα αυτή θα είναι πιο μετριοπαθής κατά 50 μονάδες βάσης, που θα διαμορφώσει τα επιτόκια στο 4,4%, μετά από ένα σερί δυναμικών αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης - Γουίλιαμς - Fed: Χρειάζονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να περιοριστεί ο πληθωρισμός

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ