Νέα
  • ΓΔ: 1419.25 -0.07%
  • Τζίρος: 101,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ILO: Μείωση των πραγματικών μισθών παγκοσμίως λόγω του πληθωρισμού - Τι προτείνει

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) δημοσιεύει σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ILO, ο μέσος παγκόσμιος μηνιαίος μισθός στο α’ εξάμηνο του 2022 ήταν κατά 0,9% χαμηλότερος σε πραγματικούς όρους, μετά την αφαίρεση δηλαδή του πληθωρισμού.

Μείωση 2,2% στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20

Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί νωρίτερα σε σχέση με τις αναδυόμενες. Στις αναπτυγμένες χώρες της G20, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν 2,2% σε ετήσια βάση, ενώ στις αναδυόμενες χώρες της επιβραδύνθηκαν αλλά αυξήθηκαν 0,8%, κάτι που οφείλεται κυρίως στην Κίνα καθώς σε άλλες μεγάλες οικονομίες της ομάδας αυτής, όπως στη Βραζιλία, μειώθηκαν σημαντικά.

Η αρμόδια για την έκθεση της ILO δήλωσε ότι με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να είναι επίμονα υψηλός, παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν παγκοσμίως και στο σύνολο του 2022.

«Το ποσοστό της εργασίας στο παγκόσμιο εισόδημα μειώνεται», είπε , προσθέτοντας ότι η διαφορά της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας – της παραγωγής ανά εργαζόμενο – σε σχέση με την αύξηση των μισθών ήταν η μεγαλύτερη από το 1999.  

Περιθώρια για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών

Στις χώρες που η αύξηση της παραγωγικότητας είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των μισθών, οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν περισσότερα για να προστατέψουν τους εργαζόμενους από το πληθωριστικό σοκ – ιδιαίτερα μέσω της αύξησης των κατώτατων μισθών – χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να αυξηθεί ο πληθωρισμός.

«Φαίνεται ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν περιθώρια να αυξηθούν οι μισθοί χωρίς τον φόβο να προκληθεί ένας σπιράλ αυξήσεων τιμών και μισθών», αναφέρει η έκθεση.

Εντείνονται οι εισοδηματικές απώλειες

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σημείωσε επίσης ότι η διάβρωση των πραγματικών μισθών εντείνει τις εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν πολλοί εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη μακροχρόνια στασιμότητα του βιοτικού επιπέδου σε χώρες, όπως η Βρετανία, όπου οι πραγματικοί μισθοί παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με το 2008 όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες παρακολουθούν στενά την πορεία των μισθών καθώς φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί αν οι αυξήσεις τους καλύπτουν τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τις εταιρείες να συνεχίσουν τις αυξήσεις των τιμών.

Με πληροφορίες από FT

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ