Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τάσεις μικρής ανατίμησης «βλέπει» η αγορά - Η κρίσιμη ημερομηνία

Τάσεις ανατίμησης καταγράφονται στο πετρέλαιο θέρμανσης, μετά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εμπάργκο και του πλαφόν στο ρωσικό αργό αλλά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 23η Φεβρουαρίου, οπότε τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ για τα υπόλοιπα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χθες Δευτέρα ήταν στα 1,180 ευρώ/λίτρο και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,23 ευρώ πανελλαδικά και στα μεγάλα αστικά κέντρα γύρω στο 1,20.

Μετά τις 23 Φεβρουαρίου τα δύσκολα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναφορικά με το εμπάργκο εκτιμά ότι η ΕΕ θα πρέπει να βρει άλλους προμηθευτές για να αναπληρώσει περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Κατά συνέπεια, αναλυτές της Commerzbank επισήμαναν ότι «αναμένουμε άνοδο του brent στα 95 δολάρια το βαρέλι για τις επόμενες εβδομάδες». 

Διαβάστε επίσης - Πετρέλαιο: Εμπάργκο και πλαφόν αυξάνουν τις τιμές

Για το πετρέλαιο θέρμανσης κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 23η Φεβρουαρίου 2023, οπότε τίθενται σε ισχύ ευρωπαϊκό εμπάργκο και όριο τιμής στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η Μόσχα.

Χθες το Brent έκλεισε με 83,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ ανοδικές τάσεις σημειώνει από το πρωί της Τρίτης, με την τιμή να διαμορφώνεται στις 10.20 στα 83,29 δολάρια το βαρέλι.

Χαλαρώνει τους περιορισμούς η Κίνα

Προς χαλάρωση των περιορισμών για την αναχαίτιση της Covid-19 προχωρά τις τελευταίες ημέρες η Κίνα, μια εβδομάδα μετά τις πρωτόγνωρου μεγέθους διαδηλώσεις οργή, κάτι που θα επηρεάσει τη ζήτηση άρα και την τιμή του πετρελαίου διεθνώς. 

Η πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID-19 η οποία εφαρμοζόταν για σχεδόν τρία χρόνια είχε ανατρέψει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Κίνας, με επανειλημμένες καραντίνες και μοριακά τεστ σε μεγάλη κλίμακα σχεδόν καθημερινά στη διάρκεια του 2022.

Οι διαδηλώσεις αυτές, κυρίως από φοιτητές, πήραν γρήγορα πολιτική τροπή, με κάποιους να ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Αντιδρώντας, οι αρχές έχουν έκτοτε αρχίσει να ελαφρύνουν τους περιορισμούς ενώ η απόφαση αυτή επικροτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Επίδομα θέρμανσης: Περιθώριο 4 ημερών για τις αιτήσεις στο myΘέρμανση

Περιθώριο 4 ημερών έχουν τα νοικοκυριά για να υποβάλουν αίτηση, ώστε να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, καθώς η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος θέρμανσης.

Έτσι, νέοι δικαιούχοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις άλλες επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση μπορούν να λάβουν επίδομα ύψους μέχρι και 1.600 ευρώ. 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι πληρωμές θα γίνουν:

  • Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή της παρ. 2 του άρθρου 4 και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογήθηκαν μέχρι χθες 30 Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Ποιες αγορές καυσίμων θέρμανσης συμμετέχουν στο επίδομα

Στο επίδομα συμμετέχουν οι αγορές που αφορούν σε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από 1 Οκτωβρίου 2022 έως και 31η Μαρτίου 2023 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης οι αγορές που πραγματοποιούνται από 14 Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία από την οποία αρχίζει η διάθεσή του.

Κατ ’εξαίρεση για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2022 έως την 31η Μαρτίου 2023.

Επισημαίνεται ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ