Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Dimon (JP Morgan): Ο πληθωρισμός μπορεί να ρίξει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία

Πηγή: AP

O πληθωρισμός μπορεί να ρίξει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση το 2023, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.

Αν και οι καταναλωτές και οι εταιρείες είναι τώρα σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να διαρκέσει για πολύ, είπε, μιλώντας σε εκπομπή του CNBC. Οι καταναλωτές έχουν υπερβάλλουσες αποταμιεύσεις 1,5 τρισ. δολάρια από τα προγράμματα στήριξης την περίοδο της πανδημίας και οι δαπάνες τους έχουν αυξηθεί κατά 10% φέτος, είπε, αλλά πρόσθεσε:

«Ο πληθωρισμός υπονομεύει ό,τι προανέφερα και αυτά τα 1,5 δις. δολάρια θα εξαντληθούν κάποια στιγμή στα μέσα του επόμενου έτους… Αν δείτε στο μέλλον, αυτά τα πράγματα μπορούν κάλλιστα να εκτροχιάσουν την οικονομία και να προκαλέσουν μία ήπια ή σκληρή ύφεση για την οποία ανησυχεί ο κόσμος».

Προέβλεπε οικονομικό τυφώνα τον Ιούνιο

Ο βετεράνος τραπεζίτης έχει εκφράσει την ανησυχία του για την οικονομία εδώ και καιρό. Τον Ιούνιο είχε δηλώσει ότι προετοίμαζε την τράπεζά του για έναν οικονομικό τυφώνα που φαινόταν στον ορίζοντα, εν μέρει λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του πολέμου στην Ουκρανία.

Το επιτόκιο της Fed τείνει προς το 5%, εντείνοντας την πίεση στους δανειολήπτες, είπε, προσθέτοντας ότι «πιθανόν να μην αρκεί» για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα, ο Dimon τα χαρακτήρισε «μη σημαντικό θέμα», ενώ είπε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι σε διαδικασία μερικής αναστροφής καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες αναδιαρθρώνονταςι εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

Πολύ ισχυρές οι τράπεζες

Αν και οι προοπτικές για την οικονομία μπορεί να υποχωρούν, ο τραπεζικός κλάδος θα μπορέσει να αντέξει έναν κύκλο νέων κόκκινων δανείων, είπε ο τραπεζίτης χάρη στις υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχουν επιβληθεί μετά την κρίση του 2008.

«Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι απίστευτα υγιές με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους», πρόσθεσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ