Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νορβηγία: Προτεραιότητα σε κριτήρια ESG από το κρατικό επενδυτικό fund

Απέδωσαν καρπούς οι πιέσεις των ακτιβιστών, καθώς το μεγάλο κρατικό fund της Νορβηγίας δεσμεύτηκε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε επενδύσεις επιχειρήσεων που παρουσιάζουν καλύτερο αποτύπωμα στο μέτωπο των κριτηρίων ESG (environment, social, corporate governance).

Μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού fund, Νικολάι Τάνγκεν, υποστήριξε μάλιστα πως το Ταμείο θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να επηρεάσει τις πολιτικές και προτεραιότητες των επιχειρήσεων, στις οποίες έχει επενδύσει.

Θυμίζουμε πως το νορβηγικό fund, το μεγαλύτερο στον κόσμο με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, έχει σημαντικές επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα σε εταιρείες όλου του κόσμου. Συγκεκριμένα, διαθέτει μετοχές σε 9.000 εταιρείες σε 70 διαφορετικές χώρες. 

Υπολογίζεται μάλιστα πως ελέγχει κατά μέσο όρο το 1,3% της μετοχικής σύνθεσης κάθε εισηγμένης εταιρείας στον πλανήτη.

Υπό την πίεση των ακτιβιστών έχει στραφεί σε περισσότερες επενδύσεις σε εταιρείες πράσινης ενέργειας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και για την τήρηση πιο αυστηρών κριτηρίων σε θέματα διοικητικών προτύπων αλλά και μισθών.   

Ενδεικτικά ψήφισε κατά των διοικητικών αυξήσεων στην Intel, στη γενική συνέλευση της εταιρείας το Μάιο και αναλόγως στη γενική συνέλευση της Apple, τον περασμένο Μάρτιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ