Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ουκρανία: Προ των πυλών συμφωνία για την προμήθεια ρεύματος από τουρκική εταιρεία

Πηγή: Twitter

Χείρα βοηθείας προς την Ουκρανία θα προσφέρει η Τουρκία και στο κρίσιμο μέτωπο της ηλεκτροδότησης της, χτίζοντας περαιτέρω τη σχέση που έχει δημιουργήσει με το Κίεβο, παρά και τις παράλληλες εξαιρετικές σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική εταιρεία Karpowership βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ουκρανία για να της διασφαλίσει επιπλέον ηλεκτρικό ρεύμα μέσω Μολδαβίας και Ρουμανίας.

Το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ζεϊνέπ Χαρεζί, υποστήριξε πως η Karpowership που ειδικεύεται σε πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να διαθέσει έως και 400 MW ρεύματος στη χώρα.  

«Διαπραγματευόμαστε για περίπου 300-400 MW ισχύος. Αυτή η χωρητικότητα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά» υποστήριξε η κα Χαρεζί.

«Μπορούμε να στείλουμε τρία ή τέσσερα πλοία για να παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα παραγωγής. Το πώς θα είναι τελικά οι τεχνικές και εμπορικές λεπτομέρειες, καθώς και η διασφάλιση της ασφάλειάς τους μένει να συμφωνηθούν» εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας. Μπορούμε να τοποθετήσουμε πλοία στη Ρουμανία και τη Μολδαβία και να προμηθεύουμε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλεκτρικών γραμμών στην Ουκρανία».

Σε δεινή κατάσταση η Ουκρανία

Θυμίζουμε πως το νέο κύμα των ρωσικών βομβαρδισμών που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο έχει βάλει κυρίως στο στόχαστρο στρατηγικές υποδομές της χώρας και κυρίως ενεργειακές υποδομές, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές σε μονάδες και στο δίκτυο. Αποτέλεσμα αυτού, σε καθημερινή βάση, μεγάλο μέρος της χώρας να τελεί υπό αναγκαστικά αλλά και έκτακτα μπλακάουτ.

Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo εκατομμύρια νοικοκυριά θα βρίσκονται αντιμέτωπα με διακοπές ρεύματος τουλάχιστον μέχρι και την άνοιξη, κάτι που θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο τον φετινό χειμώνα.

Η Karpowership, που ανήκει στον τουρκικό όμιλο Karadeniz Holding, διαθέτει δυνατότητα παραγωγής 6.000 MW μέσα από ένα στόλο 36 πλωτών μονάδων, η καθεμία από τις οποίες έχει δυνατότητα παραγωγής από 30 έως 500 MW.

Μέχρι τώρα η διεθνής παρουσία της επικεντρωνόταν σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, όμως ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση της προσφέρει τώρα τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί και στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τη στήριξη της Ουκρανίας.

Το σχέδιο μάλιστα για τη στήριξη της Ουκρανίας φαίνεται πως έχει ήδη το πράσινο φως και του ΟΗΕ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ