Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ExxonMobil: Σπάει τα κοντέρ με μέγα πακέτο επαναγοράς μετοχών ύψους 50 δισ. δολαρίων

Πηγή: AP

Ανοίγει τα… σεντούκια η ExxonMobil προκειμένου να μοιραστεί με τους μετόχους της τα υπερκέρδη που έχει καταγράψει τους προηγούμενους μήνες με φόντο το ράλι των τιμών του πετρελαίου. Ο αμερικανικός γίγαντας ανακοίνωσε πως θα διευρύνει σημαντικά το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών στο ιλιγγιώδες ποσό των 50 δισ. δολαρίων μέχρι και το 2024.

Μετά από δύο τρίμηνα με κέρδη ρεκόρ που συνθέτουν μια «χρυσή» χρονιά για την τεξανή εταιρεία, η διοίκηση της Exxon ενέκρινε σήμερα μια αναθεώρηση του πλάνου των δαπανών της.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές της δαπάνες για νέα project θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 14% για το 2023, μεταξύ των 23 και 25 δισ. δολαρίων από 22 δισ. δολάρια πέρυσι. Και μάλιστα εκτιμάται πως θα παραμείνουν στο εύρος των 20 έως 25 δισ. δολαρίων μέχρι και το 2027, καθώς οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν ευοίωνες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία αναμένει σημαντική δυναμική στα κέρδη και τα επίπεδα ρευστότητας της τουλάχιστον μέχρι και το 2027. Οπότε δόθηκε και το πράσινο φως για τη διεύρυνση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών στα 50 δισ. δολάρια για την επόμενη τριετία, από τα 30 δισ. δολάρια που είχε ήδη εγκρίνει.

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά το γεγονός πως οι διεθνείς τιμές έχουν πιεστεί το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, σήμερα το Brent κατρακύλησε έως και στα 78,11 δολάρια το βαρέλι, μετρώντας μια σημαντική πτώση της τάξεως του 20% μέσα σε ένα μήνα.

Ο πλέον κερδισμένος κλάδος της Wall Street

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να «κουμπώσει» στις έντονες διαμαρτυρίες του Λευκού Οίκου για τη στάση των αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών, που αντί να στηρίζουν την αγορά και τους καταναλωτές, απολαμβάνουν τα υπερκέρδη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου είναι μακράν οι μεγαλύτερες κερδισμένες της φετινής πορείας της Wall Street, που έχει βιώσει έντονους κλυδωνισμούς σαν αποτέλεσμα των έντονων ανησυχιών για τις συνέπειες του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και της επιτοκιακής πολιτικής της Fed στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η μετοχή της ίδιας της ExxonMobil μετρά άνοδο της τάξεως του 60%, κόντρα στο αρνητικό πρόσημο του δείκτη S&P 500.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ