Νέα
  • ΓΔ: 1034.44 +0.10%
  • Τζίρος: 1,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Ανένδοτη στις διεθνείς πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος στο Βόσπορο

Πηγή: AP

Ανένδοτη εμφανίστηκε η αρμόδια τουρκική αρχή απέναντι στις διεθνείς (κυρίως αμερικανικές και ευρωπαϊκές) πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την τεράστια ουρά από τάνκερ που έχουν «μπλοκάρει» τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων μεταφέροντας πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η γενική διεύθυνση θαλάσσιων υποθέσεων της Τουρκίας δήλωσε πως θα συνεχίσει να εμποδίζει τη διέλευση από τα Στενά των πετρελαϊκών τάνκερ, εφόσον δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα ασφάλισης και πως θα συνεχίσει τους εξονυχιστικούς ελέγχους. Ξεκαθάρισε δε, πως οι πιέσεις που δέχεται η χώρα για τους «ελέγχους ρουτίνας» που διεξάγει, είναι απαράδεκτες.

Το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών, από την πλευρά του, επέμεινε πως δεν θα επιτρέψει τη κίνηση στα θαλάσσια ύδατα της χώρας στα εμπορικά πλοία που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα ή δεν έχουν ανανεώσει τα έγγραφα ασφάλισης, ώστε να καλύπτουν το σύνολο της διαδρομής τους.

Το πλαφόν και η νέα τουρκική οδηγία

Ως γνωστόν το πρόβλημα προέκυψε μετά την εφαρμογή του πλαφόν στο ρωσικό αργό από τις χώρες της ΕΕ, του G7 και σειρά συμμάχων τους, από τις 5 Δεκεμβρίου. Οι συγκεκριμένες χώρες απαγορεύουν την παροχή ναυτιλιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών από τις εταιρείες τους σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εφόσον η τιμή του δεν είναι στα επίπεδα ή κάτω του πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Πέραν του περιορισμού του πλαφόν, οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει από τις αρχές του μηνός και μια νέα διαδικασία που απαιτεί από τα πλοία να αποδείξουν ότι είναι ασφαλισμένα κατά τον πλου τους μέσω του Βοσπόρου, επισήμως για λόγους ασφαλείας, για την προστασία από τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα ατύχημα στα Στενά. 

Η διπλή οδηγία έφερε ένα άνευ προηγουμένου μπλοκάρισμα στα Στενά με τον αριθμό των τάνκερ που έχουν εγκλωβιστεί, να αυξάνεται συνεχώς.

Η ουρά μεγαλώνει συνεχώς

Σύμφωνα με νέα καταγραφή από την ναυτιλιακή υπηρεσία Tribeca, ο αριθμός των τάνκερ που έχουν καθηλωθεί στο Βόσπορο ανέβηκε ήδη μέσα στη μέρα κατά επιπλέον τρία πλοία και φτάνει πλέον τα 19!

Μαζί με τα 9 τάνκερ που ήταν ήδη καθηλωμένα στα Δαρδανέλια, συνολικά 28 πλοία μεταφοράς πετρελαίου έχουν εγκλωβιστεί, ενώ προς την περιοχή οδεύουν αρκετά ακόμη τάνκερ προερχόμενα από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.    

Πάντως, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου επιμένουν ότι στο παρασκήνιο συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό διαπραγματεύσεις μεταξύ των τουρκικών αρχών και δυτικών αξιωματούχων για το ζήτημα.

Για το θέμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, ο Αμερικανός ομόλογος του από το υπουργείο Οικονομικών, Γουόλι Αντεγιέμο, προσπαθώντας να τον πείσει πως το πλαίσιο του δυτικού πλαφόν δεν απαιτεί επιπλέον ελέγχους στα τάνκερ που διασχίζουν τα τουρκικά θαλάσσια ύδατα. Όμως, για την ώρα οι Τούρκοι δεν φαίνεται να κάνουν πίσω... 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ