Νέα
  • ΓΔ: 1052.43 +0.71%
  • Τζίρος: 63,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: 27 εκατ. στερλίνες σε μια μέρα το κόστος για την αύξηση της παραγωγής ρεύματος

Πυρηνικό εργοστάσιο (φωτό αρχείου) / Πηγή: AP
Πυρηνικό εργοστάσιο (φωτό αρχείου) / Πηγή: AP

Πάνω από 27 εκατ. στερλίνες χρειάστηκε να δαπανήσουν, μέσα σε μία μόνο ημέρα, οι βρετανικές αρχές προκειμένου οι πυρηνικές μονάδες να αυξήσουν περαιτέρω τα επίπεδα παραγωγής και τα αποθέματα ενέργειας για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Το κόστος αυτό προφανώς θα καταλήξει να καλυφθεί από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η πυρηνική μονάδα του Rye House της Vitol Group κέρδισε έως και 6.000 στερλίνες ανά μεγαβατώρα, το απόγευμα της Δευτέρας, τιμή περίπου 100 φορές υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα των τιμών προ της ενεργειακής κρίσης.

Η αύξηση των αναγκών προέκυψε λόγω του κύματος ψύχους που έπληξε τη Βρετανία. Η κακοκαιρία ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα και θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα, όμως οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, έως και στους -16 βαθμούς Κελσίου, καταγράφηκαν τη Δευτέρα, με το σύνολο της χώρας να «ντύνεται» στα άσπρα.

Ο «τσουχτερός» λογαριασμός προκάλεσε εκνευρισμό, με τη ρυθμιστική επιτροπή ενέργειας να σχολιάζει πως θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των κανόνων που επιτρέπουν στους παραγωγούς και διαχειριστές ρεύματος να αποκομίζουν υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών.

Σε ανακοίνωση της, η Ofgem σχολίασε πως θα επιτηρεί στενά τον κλάδο, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα όπως της Δευτέρας, μέσα στον ερχόμενο χειμώνα, για να βεβαιωθεί πως δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά.

Η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, προσφέρει επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Οκτώβριο, όμως στο νέο προϋπολογισμό αναγκάστηκε να περιορίσει τις επιδοτήσεις από τον ερχόμενο Απρίλιο λόγω του υψηλού κόστους και της ανάγκης να περιορίσει τα δημοσιονομικά κενά.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ