Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Σηκώνει... χειρόφρενο η κεντρική τράπεζα μετά από αυξήσεις 500 μ.β.

Πηγή: AP

Στάση αναμονής ανάμενεται να κρατήσει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατά την τελευταία συνεδρίαση της για τη χρονιά, την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας ήδη μειώσει τα επιτόκια στο 9%, όπως απαιτούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό προβλέπουν διεθνείς οικονομικοί αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο ενός δυναμικού κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να στηρίξει τη βαλλόμενη οικονομική ανάπτυξη, παρά και την συνεχή αύξηση του πληθωρισμού.

Η λεγόμενη στρατηγική των Erdoganomics θεωρείται παράλογη από τους διεθνείς οικονομολόγους που δεδομένου πως ο πληθωρισμός ανεβαίνει συνεχώς και ξεπέρασε στο 84%, τον Νοέμβριο.

Απαίτηση του Ερντογάν ήταν τα επιτόκια να διαμορφωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως και έγινε μετά την τελευταία συνεδρίαση. Οπότε πλέον είναι πιθανό η κεντρική τράπεζα να κρατήσει στάση αναμονής, τουλάχιστον κατά την επόμενη συνεδρίαση της, στις 22 Δεκεμβρίου.

Η δημοσκόπηση του Reuters

Σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters, το σύνολο των οικονομολόγων «ψήφισε» διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, ήτοι στο 9%, την ερχόμενη εβδομάδα.  

Όσον αφορά το τοπίο της νέας χρονιάς, πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από την πορεία της οικονομίας όσο και το πολιτικό περιβάλλον. Οι επόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Τυχόν επανεκλογή του Ερντογάν θα σημάνει σίγουρα διατήρηση της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής που προτάσσει ανάπτυξη και εξαγωγές. Αντιθέτως νίκη της αντιπολίτευσης θα επαναφέρει τη νομισματική ορθότητα, με αυξήσεις των επιτοκίων.

Όμως, ήδη το ερντογανικό καθεστώς προσπαθεί να διασφαλίσει την ομαλή επανεκλογή του Τούρκου προέδρου, όπως έδειξαν τα τελευταία γεγονότα με επίκεντρο τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο κεμαλιστής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και θεωρούμενος ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση άνω των 2 ετών για προσβολή των μελών του εκλογικού συμβουλίου. Η ποινή στερεί από τον Ιμάμογλου τα πολιτικά του δικαιώματα, αν και ο δικηγόρος του ξεκαθάρισε πως θα ασκηθεί άμεσα έφεση, η οποία θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα στην εφαρμογή της ποινής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ