Νέα
  • ΓΔ: 1204.11 -1.28%
  • Τζίρος: 74,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Η ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης απομακρύνει την απειλή της ύφεσης

Πηγή: Associated Press

Βελτίωση άνω του αναμενόμενου παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, αντανακλώντας την ανανεωμένη αισιοδοξία της αγοράς αναφορικά με την πορεία της γερμανικής οικονομίας, καθώς τα χειρότερα σενάρια για τα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας απομακρύνονται.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κίνδυνος ύφεσης της οικονομίας επίσης απομακρύνεται, σύμφωνα με το έγκριτο οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Ο δείκτης το Δεκέμβριο αυξήθηκε στις 88,6 μονάδες από τις 86,4 το Νοέμβριο, ήτοι πάνω από την αναμενόμενη αύξηση στις 87,5 μονάδες.

Πρόκειται μάλιστα για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα βελτίωσης του δείκτη μετά από έξι μήνες κατήφειας στην επιχειρηματική αγορά.

Αναλόγως διαπιστώνεται μια υποχώρηση στα προβλήματα ανεφοδιασμού της αγοράς, με το 50,7% των επιχειρήσεων να παραπονιούνται για εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα από 59,3% το Νοέμβριο.

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις εισέρχονται στην εορταστική περίοδο με μια αίσθηση ελπίδα» σχολίασε χαρακτηριστικά το ινστιτούτο Ifo, στην ανακοίνωση του.

Σημαντικός παράγοντας στάθηκε το γεγονός πως το γερμανικό σχέδιο για την θωράκιση της ενεργειακής αγοράς αποδεικνύεται αποτελεσματικό. Παράλληλα, το αγκάθι του πληθωρισμού περιορίζεται, καθώς ο δείκτης μειώθηκε στο 10% το Νοέμβριο από το 10,4% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Βεβαίως ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, όμως θεωρείται ενθαρρυντικό γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις καταλαγιάζουν.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε σε ποσοστό 0,4% το τρίτο τρίμηνο, χάρη στα καλά επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών. Για το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να επιβραδυνθεί, όμως είναι πιθανόν να αποφύγει τελικά μια τεχνική ύφεση μετά το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ