Νέα
  • ΓΔ: 1457.96 +0.39%
  • Τζίρος: 52,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Κάνει πίσω η Μελόνι για την προώθηση των μετρητών στις συναλλαγές

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ενέδωσε στις πιέσεις της Ευρώπης η Τζόρτζια Μελόνι και έκανε πίσω από την πρόθεση της να ευνοήσει τη χρήση μετρητών επιτρέποντας στους εμπόρους να αρνούνται ψηφιακές πληρωμές για ποσά κάτω των 60 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό παρέμεινε πιστή στην προσπάθεια της να ρίξει γέφυρες προς τις Βρυξέλλες που ανησυχούσαν για τις πρακτικές που θα ακολουθούσε η νέα υπερσυντηρητική κυβέρνηση στη Ρώμη.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ήθελε να προωθήσει τη χρήση μετρητών, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την Κομισιόν όσο και από την ΕΚΤ που θεωρούσαν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ευνοούσε τη φοροδιαφυγή.

Τελικά νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζιοργκέτι, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση κάνει πίσω από την πρόθεση της να επιτρέψει στους εμπόρους να μπορούν να αρνηθούν ηλεκτρονικές πληρωμές για ποσά κάτω των 60 ευρώ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα επιμείνει στο σχέδιο της να αυξήσει το νόμιμο όριο για συναλλαγές με μετρητά από τα 2.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 5.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό υιοθέτησε κυριολεκτικά αντίθετη κατεύθυνση από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι που ήθελε το όριο να κατέβει στα 1.000 ευρώ από την ερχόμενη χρονιά.

Οι έμποροι διαμαρτύρονται 

Τα λαϊκά υπερσυντηρητικά κόμματα είχαν γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τους εμπόρους για τις υψηλές χρεώσεις που έπρεπε να καταβάλουν, ώστε και για μικροπληρωμές που γίνονταν ηλεκτρονικά. Όμως, η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να τους ικανοποιήσει «σκόνταψε» στις έντονες αντιδράσεις της Ευρώπης.

Είναι, άλλωστε, προφανές πως η Ρώμη θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει να έρθει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες θέτοντας σε κίνδυνο την απελευθέρωση της επόμενης δόσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, χρήματα τα οποία χρειάζεται και σκοπεύει να αξιοποιήσει στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού.

Εξάλλου, ο προϋπολογισμός του 2023 θα πρέπει να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες, όμως απαιτεί και την έγκριση της Κομισιόν που ήταν αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή γραμμή προκειμένου να εμποδίσει σημάδια… χαλάρωσης και αλλαγής πολιτικής από την πλευρά της νέας κυβέρνησης.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ