Νέα
  • ΓΔ: 1019.12 -0.10%
  • Τζίρος: 62,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

FTX: Την επιστροφή των δωρεών σε Αμερικανούς πολιτικούς ζητά ο εκκαθαριστής

O συνιδρυτής του FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX προσπαθεί να ανακτήσει δωρεές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που είχε κάνει ο ιδρυτής του, Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ, ώστε να αποπληρωθούν πιστωτές του.

Η προσπάθεια γίνεται μετά τις κατηγορίες  ότι οι δωρεές στους πολιτικούς έγιναν με χρήματα των πελατών του FTX.

H νέα διοίκηση του FTX, η οποία επιβλέπει την εκκαθάρισή της, δήλωσε ότι προσεγγίστηκε από αρκετούς πολιτικούς, οι οποίοι εξέφρασαν τη βούληση να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν από τον Μπάνκμαν – Φριντ, τις εταιρείες ή ανώτατα στελέχη της εταιρείας.

Η FTX θα προχωρήσει μία διαδικασία για την επιστροφή των δωρεών και θα αναλάβει νομική δράση για να ανακτήσει τα χρήματα που δεν θα επιστραφούν.

Πάνω από 70 εκατ. δολάρια οι δωρεές σε πολιτικούς

Ο Μπάνκμαν – Φριντ, μαζί με τη θυγατρική του FTX στις ΗΠΑ και άλλα ανώτατα στελέχη της εταιρείας, έκαναν δωρεές άνω των 70 εκατ. δολαρίων σε Αμερικανούς πολιτικούς και ομάδες που μαζεύουν χρήματα την προεκλογική περίοδο 2021-22, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

O έκπτωτος Μπάνκμαν – Φριντ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής των Δημοκρατικών στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, καθώς έκανε λόμπι στο Κογκρέσο και τις εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ για το ρυθμιστικό πλαίσιο των cyrpto.

O διευθύνων σύμβουλος της FTX στις Μπαχάμες, όπου είναι η έδρα του ανταλλακτηρίου, Ράιαν Σάλαμ, έδωσε περίπου 24 εκατ. δολάρια σε ομάδες Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μπάνκμαν – Φριντ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της FTX τον Νοέμβριο μετά την κατάρρευση της εταιρείας και της υποβολής αίτησης σε πτωχευτικό δικαστήριο του Ντελαγουέρ. Τον διαδέχθηκε ο βετεράνος εκκαθαριστής, Τζον Ρέι ΙΙΙ, με στόχο τη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων της.

Οι κατηγορίες κατά του Μπάνκμαν - Φριντ

Ο ιδρυτής της FTX συνελήφθη στο Νασάου την περασμένη εβδομάδα και απελάθηκε στις ΗΠΑ, όπου του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Νέας Υόρκης. Την Πέμπτη αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και μία εγγύηση - μαμούθ 250 εκατ. δολαρίων. 

Μεταξύ άλλων, ο 30χρονος Μπάνκμαν – Φριντ κατηγορείται για παραβίαση νόμων για προεκλογικές χρηματοδοτήσεις, όπως της απαγόρευσης της χρήσης τρίτων για τη διοχέτευση χρημάτων σε υποψήφιους πέραν από το επιτρεπόμενο όριο δωρεών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) τον έχει κατηγορήσει για απάτες, όπως  την κατάχρηση χρημάτων των πελατών για τη χρηματοδότηση δωρεών.

«Από την αρχή, ο Μπάνκμαν – Φριντ διοχέτευε αντικανονικά περιουσιακά στοιχεία των πελατών στο προσωπικό του hedge fund κρυπτονομισμάτων, Alameda Research, και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε αυτά τα κεφάλαια των πελατών για να κάνει ριψοκίνδυνες επενδύσεις, ακριβές αγορές ακινήτων και μεγάλες δωρεές σε πολιτικούς», ανέφερε η SEC στην αγωγή που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα.  

Αρκετοί Αμερικανοί πολιτικοί έχουν δηλώσει ότι θα δωρήσουν χρήματα που έλαβαν από τη FTX σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποίησε ότι θα επιχειρήσει να ανακτήσει τα χρήματα αυτά ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων διεκδικώντας τα από τους οργανισμούς που θα λάβουν τις δωρεές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ