Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ - Βουτιά στη στερλίνα

Πηγή: Unsplash

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση κατέγραψε η βρετανική οικονομία για το τρίτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που προκάλεσα άμεσα τριγμούς στην αγορά και την στερλίνα.

Σύμφωνα με το Office for National Statistics (ONS), το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3%, αντί της αρχικής εκτίμησης για 0,2%, με αποτέλεσμα να κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις έτερες ανεπτυγμένες χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η βρετανική οικονομία ήταν κατά 0,8% πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, πριν δηλαδή την έναρξη της πανδημίας. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ψαλίδα ύψους 0,4%, ήτοι στο μισό.

Στην αντίστοιχη σύγκριση η οικονομία της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ και του Καναδά βρίσκονταν σε καλύτερο σημείο από τα επίπεδα προ της πανδημίας, κάτι που επίσης αντανακλά τις πολύ χειρότερες επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας που έπρεπε να διαχειριστεί τόσο τα… απόνερα της πανδημίας και του Brexit όσο και τη νέα οικονομική κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος.  

Παράλληλα αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω και τα τελικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε τεχνικά επίπεδα ύφεσης κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, έχοντας συμπληρώσει τρία τρίμηνα σε ανάσχεση.

Για το 2023, η βρετανική οικονομία εκτιμάται πως θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος με την εκτιμώμενη επιβράδυνση της να κινηθεί στο 1,4%, πριν αρχίσει σταδιακά να αναρρώνει από το 2024.

Η επιβράδυνση αυτή θα έχει επιπτώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική δραστηριότητα, θα φέρει αύξηση της ανεργίας από το τωρινό χαμηλό του 3,7% στο 4,9% μέχρι το 2024 και καθίζηση στην αγορά ακινήτων.

Τα στοιχεία της ONS έδειξαν, άλλωστε, ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,5% μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου τριμήνου. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη υποχώρηση, αν και σε μικρότερο ποσοστό από τα προηγούμενα τρίμηνα.   

Τα στοιχεία αυτά που δημιουργούν ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού έφεραν «βουτιά» στη στερλίνα που κατρακύλησε στο χαμηλότερο σημείο από τις 15 Νοεμβρίου έναντι του ευρώ, στα 87,99.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ