Νέα
  • ΓΔ: 1443.66 -0.53%
  • Τζίρος: 29,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ITA Airways: Η νέα... κωλοτούμπα της κυβέρνησης Μελόνι - Αναζητάται ξένος επενδυτής

Πηγή: AP

Για μια ακόμη… κωλοτούμπα ετοιμάζεται η υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας που έχει υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι σε οικονομικά και επιχειρηματικά ζητήματα θέλοντας να αποφύγει να έρθει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και να προκαλέσει τη δυσφορία των διεθνών επενδυτών.

Η νέα της στροφή αφορά την πολύπαθη ITA Airways, ήτοι την πρώην Alitalia. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην οικονομική εξυγίανση της εταιρείας παρά στην προάσπιση του εθνικού γοήτρου ανανεώνοντας τα σχέδια για την πώληση μεριδίου της στη γερμανική Lufthansa.

Ο νέος ιταλικός αερομεταφορέας «γεννήθηκε» το 2021, μέσα από τις… στάχτες της υπερχρεωμένης Αlitalia, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία. Και γρήγορα έγινε σαφές πως θα χρειαστεί κάποιο συνεταίρο προκειμένου να αντιμετωπίσει το δύσκολο διεθνές περιβάλλον για τον ταξιδιωτικό κλάδο.  

Στη ζυγαριά ο οικονομικός ρεαλισμός και το εθνικό κύρος

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δεν τα κατάφερε, καθώς οι διαπραγματεύσεις που διεξήγατε με ενδιαφερόμενους ξένους θεσμικούς δεν απέδωσαν καρπούς. Όμως, με τα οικονομικά της εταιρείας να μην είναι ιδιαίτερα ρόδινα, απαιτώντας συνέργειες και η τωρινή κυβέρνηση έβαλε και πάλι μπρος το σχέδιο για την πώληση μειοψηφικού μεριδίου στην εταιρεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η εταιρεία έχει ήδη προσεγγίσει τη γερμανική Lufthansa και έχει ξεκινήσει συνομιλίες μαζί της.

Αν η συμφωνία προχωρήσει θα σηματοδοτήσει μια στροφή 180 μοιρών για την νέα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, που έχει δημοσίως διακηρύξει την πρόθεση της να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα σε στρατηγικούς κλάδους της αγοράς. Ως παραδείγματα θεωρούνται η διατήρηση του ελέγχου στο δίκτυο της Telecom Italia, η ανάκτηση του ελέγχου διυλιστηρίου στη Σικελία που ανήκει στην ρωσική Lukoil και βέβαια η περίπτωση της ITA.

Στελέχη της ακροδεξιάς έχουν υποστηρίξει πως η διάδοχος της Alitalia είναι πολιτιστικό σύμβολο για τη χώρα και θα πρέπει να προστατευτεί. Όμως, οικονομικοί αναλυτές επιμένουν ότι η σύμπραξη με έναν έτερο, ιδανικά και μεγαλύτερο παίχτη του κλάδου, είναι μονόδρομος για την επιβίωση και ανάπτυξη της ITA.

Βάζοντας τις δύο διαφορετικές απόψεις στη ζυγαριά, η Μελόνι φαίνεται πως έκλινε αυτή τη φορά προς το δεύτερο... 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ