Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Εταιρείες κόβουν τα μπόνους λόγω αβεβαιότητας - Τρομάζει το «φάντασμα» της ύφεσης

Πηγή: AP

Πέρυσι, τα μπόνους που έδιναν οι εταιρείες στις ΗΠΑ ήταν άφθονα. Φέτος, η οικονομική αβεβαιότητα... παγώνει αυτό το προνόμιο την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από την Challenger, Gray & Christmas.

Το 81% των 252 εργοδοτών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να παγώσουν τα επιδόματα διακοπών στο περσινό επίπεδο, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών δήλωσε ότι θα περικόψει εντελώς τα μπόνους.

Σχεδόν το 27% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα έδιναν μπόνους, το οποίο είναι υψηλότερο από το 23% του 2021.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα κάποια χαλάρωση στην αγορά εργασίας», δήλωσε στο CNN ο Andrew Challenger, αντιπρόεδρος της Challenger, Gray & Christmas.

«Οι εταιρείες ανησυχούν περισσότερο για μια οικονομική ύφεση ή μια επιβράδυνση που θα έρθει πιθανόν το επόμενο τρίμηνο, και αυτό αρχίζει να φαίνεται σε κάποιους δείκτες».

Ερχεται... προσγείωση

Τους τελευταίους μήνες, μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις, ειδικά σε κλάδους όπως η τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και τα ακίνητα.

Συνολικά, ωστόσο, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή με βάση τα δεδομένα: υπήρξαν πολύ περισσότερες διαθέσιμες θέσεις από τη ζήτηση και οι εργοδότες που επί μήνες αντιμετώπισαν ελλείψεις εργαζομένων, διστάζουν να περικόψουν θέσεις εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση το 2023 - Προς συρρίκνωση η Ευρώπη, στη γωνία η Κίνα

«Βρισκόμαστε στην πιο σφιχτή αγορά εργασίας στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, το χαμηλότερο επίπεδο απολύσεων, τις υψηλότερες αυξήσεις μισθών, τον υψηλότερο αριθμό θέσεων εργασίας, τον υψηλότερο αριθμό θέσεων εργασίας που εγκαταλείφθηκαν», είπε ο Challenger. «Έτσι, αναπόφευκτα, οι απολύσεις θα αυξάνονται, τα μπόνους θα μειωθούν, οι μισθοί θα σταματήσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, αν έχουμε μια ήπια προσγείωση».

Το σκηνικό της αυξανόμενης οικονομικής ανάκαμψης συνέβη σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, τον οποίο η Federal Reserve προσπάθησε να μειώσει με ένα μπαράζ αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού έχουν εγείρει ανησυχίες ότι ο κόσμος βρίσκεται λίγα βήματα από μια περίοδος ύφεσης.

Με πληροφορίες από CNN


 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ