Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Σωσίβιο ο... καυτός Ιανουάριος για την Ευρώπη - Στα 67 ευρώ το φυσικό αέριο

Πηγή: AP

Τον θερμότερο Ιανουάριο των τελευταίων ετών αναμένεται να περάσει η Ευρώπη, παίρνοντας μια ανάσα από την ενεργειακή κρίση που πλήττει την περιοχή εδώ και μήνες, με την τιμή του φυσικού αερίου να συνεχίζει και σήμερα να κινείται κάτω από το φράγμα των 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με «βουτιά» στα 67 ευρώ.  

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να επιμείνουν σε ολόκληρη την περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα,  σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc. Αν και τα φετινά καιρικά δεδομένα πυροδοτούν τις ανησυχίες για το κλίμα, η ζέστη τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν ευλογία για τα κράτη τα οποία αγωνίζονται ενάντια σε μια πρωτοφανή κρίση κόστους ζωής, που έχει αυξήσει τον πληθωρισμό και τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών.

Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κυμανθούν έως τις 17 Ιανουαρίου πολύ πάνω από τις κανονικές για την εποχή, από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου σε Γαλλία και Γερμανία, οδηγώντας τη ζήτηση θέρμανσης στην Ευρώπη κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών, σύμφωνα με τη Maxar and the Weather Company. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είχε το 2022 τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στα χρονικά, είναι πιθανό να δει τις ήπιες καιρικές συνθήκες να επιμένουν αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Met Office.

Για την Ευρώπη, «το πρώτο μισό του μήνα θα μπορούσε να καταταγεί μεταξύ των θερμότερων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένονται», δήλωσε ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος στο Maxar.

Πρόκειται για μια ανατροπή από τις χαμηλές θερμοκρασίες στις αρχές Δεκεμβρίου, που είχαν εντείνει τις ανησυχίες για εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές πέρασαν μεγάλο μέρος του καλοκαιριού ανησυχώντας ότι θα αντιμετωπίσουν μπλακ άουτ μετά τις περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο, ως συνέπεια του πολέμου με την Ουκρανία.

Ωστόσο, οι αποθήκες είναι πλέον γεμάτες. Μάλιστα, ορισμένες χώρες συνεχίζουν την αποθήκευση αερίου τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, καθώς η ζήτηση μειώνεται λόγω των καιρικών συνθηκών. Μαζί με τις ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκφράζεται η πεποίθηση ότι αυτός ο χειμώνας μπορεί να αφήσει αλώβητη στην Ευρώπη. Ετσι, τα αυξημένα αποθέματα στο τέλος του χειμώνα θα διευκολύνουν την έγκαιρη αναπλήρωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα.

Φυσικό αέριο

Χθες στο φυσικό αέριο έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 (67 ευρώ) - πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επίσης μειώθηκαν, απότομα.

Στα ίδια επίπεδα - 67 ευρώ - διαπραγματεύονταν και σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας για τον επόμενο μήνα.

Θα μπορούσε οι τιμές να χαλαρώσουν περαιτέρω, με τη Maxar's Dross να προβλέπει ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών θα αυξηθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας και έτσι θα περιοριστεί η χρήση φυσικού αερίου.

Οι κίνδυνοι 

Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση απέχει πολύ από το να το τέλος της. Οι περικοπές εφοδιασμού μέσω Ρωσία οξύνουν τις ανησυχίες, καθώς η αντικατάσταση των τεράστιων όγκων είναι δύσκολη. Οι ημερήσιες ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μειωμένες κατά 80% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι υπόλοιπες αποστολές, σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας ING.

Αυτός είναι ένας λόγος που οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να προτρέπουν τους πολίτες να συνεχίζουν να εξοικονομούν ενέργεια. Ο καιρός θα μπορούσε επίσης να αλλάξει γρήγορα.

Ένα ψυχρό κύμα τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να ωθήσει τις θερμοκρασίες στη Φινλανδία, τη βόρεια Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Λευκορωσία και τις χώρες της Βαλτικής κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα μέσα επίπεδα, σύμφωνα με την Olivia Birch, μετεωρολόγο της The Weather Company. Η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να δει μία ψυχρή εισβολή, δήλωσε ο Nicola Maxey, μετεωρολόγος του Met Office.

«Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει τη ζήτηση θέρμανσης και ρεύματος σε αυτές τις περιοχές», υπογράμμισε ο Birch.

Κλιματική αλλαγή 

Το μοτίβο του καιρού προκαλεί έντονη ανησυχία  στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής και η ομάδα 350.org έχει σημάνει συναγερμό για αυτούς τους χειμερινούς «καύσωνες». Η ενεργειακή κρίση ανάγκασε ορισμένες κυβερνήσεις να αντιστρέψουν τις πολιτικές εκπομπών CO2. Η Γερμανία ενισχύει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, του οποίου παγκόσμια κατανάλωση αυξάνεται.

«Αν και δεν σημαίνει ότι κάθε χρόνος θα είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πιθανότητες για όλο και πιο ζεστά χρόνια τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Mark McCarthy, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για το Κλίμα του Met Office.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ