Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Στο στόχαστρο πιθανής έρευνας για διαφθορά ο υπουργός Οικονομικών

Πηγή: AP

Την πιθανότητα να «ανοίξει» έρευνα για διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων κατά του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μελετά η εισαγγελία του Βερολίνου. Η υπόθεση αφορά την λήψη στεγαστικών δανείου από ιδιωτική τράπεζα.  

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Βερολίνου επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική αξιολόγηση των στοιχείων, ώστε να κρίνει αν πρέπει να δρομολογήσει επίσημη έρευνα εναντίον του, που θα απαιτεί και την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμμετείχε με βιντεοσκοπημένη ομιλία του στους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια λειτουργίας της λιανικής τράπεζας BBBank, με έδρα την Καρλσρούη. Δεν είχε, όμως, αποκαλύψει πως είχε οικονομικούς δεσμούς με την τράπεζα, έχοντας λάβει από αυτή στεγαστικό δάνειο.

Επιπλέον, λίγο μετά από την επίμαχη ομιλία, έλαβε και επιπρόσθετο στεγαστικό δάνειο από την BBBank.

Ο δικηγόρος που όρισε ο Κρίστιαν Λίντνερ αρνήθηκε πως ο Γερμανός υπουργός έχει κάνει κάποια παρατυπία. Ισχυρίστηκε δε, πως το στεγαστικό δάνειο που είχε διασφαλίσει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και κυβερνητικός εταίρος του Όλαφ Σολτς ήταν πολύ πριν αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικων.

«Ένας μικρός σύντομος χαιρετισμός στην επέτειο των 100 χρόνων της τράπεζας εμπίπτει στα τακτικές υποχρεώσεις που μπορεί να έχει ένας υπουργός Οικονομικών. Δεν υπάρχει καμία διασύνδεση ανάμεσα στα δύο γεγονότα» σχολίασε ο δικηγόρος Κρίστιαν Σερτζ, εξηγώντας πως το δάνειο έχει ληφθεί με όλους τους κανόνες που ορίζει η αγορά.

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Γερμανού υπουργού υποστήριξε πως ο κ. Λίντνερ είχε παραστεί και σε άλλες δραστηριότητες της τράπεζας για τους πελάτες της, όταν ήταν ακόμη βουλευτής, ακολουθώντας όλους τους κανόνες διαφάνειας που ορίζει η Bundestag.

Το επίμαχο ακίνητο

Το όλο θέμα ήρθε στην επιφάνεια από αποκαλυπτικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, τον περασμένο Οκτώβριο. Το δημοσίευμα που αναφερόταν στην περιουσία και τις οικονομικές δοσοληψίες του υπουργού Οικονομικών ανάφερε πως ο Λίντνερ αγόρασε το επίμαχο ακίνητο στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο του 2021, έναντι 1,65 εκατ. ευρώ, ενώ διασφάλισε στεγαστικό δάνειο ύψους 2,35 εκατ. ευρώ από την BBBank, λαμβάνοντας υπόψη και το επιπλέον κόστος για την ανακαίνιση του πολυτελούς ακινήτου.  

Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων σχηματίστηκε στα τέλη του 2021.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το περιοδικό ο Κρίστιαν Λίντνερ πήρε και επιπλέον δάνειο αργότερα, τον Ιούλιο του 2022, ύψους 450.000 ευρώ.

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να διευκρινίσει αν ο Λίντνερ είχε αποκαλύψει την σχέση του με την BBBank, όταν είχε κάνει την ομιλία του στην εκδήλωση της τράπεζας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, δεν είχε κάποια νομική υποχρέωση να το έχει αναφέρει επισταμένως.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ