Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στο κυπριακό Argus πουλήθηκαν τα ιταλικά διυλιστήρια στη Σικελία - Ανακούφιση στη Ρώμη

Πηγή: AP

Έκλεισε το deal για την πώληση των ιταλικών διυλιστηρίων Isab di Priolo, στη Σικελία, στην εταιρεία G.o.i. Energy, του κυπριακού επενδυτικού ταμείου Argus, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano. 

Η ανακοίνωση έγινε από την μέχρι σήμερα ιδιοκτήτρια, τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Lukoil.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το deal στηρίζουν επίσης Ισραηλινοί επενδυτές, καθώς και ο κολοσσός στον κλάδο των commodities, Trafigura. Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ. 

Aπό τα συγκεκριμένα διυλιστήρια, που επεξεργάζονται έως και 355.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, προέρχεται περίπου το 20% των καυσίμων στην ιταλική αγορά. Όμως, οι κυρώσεις κατά της Lukoil είχαν θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της μονάδας, τις θέσεις εργασίας και βέβαια τον ομαλό ανεφοδιασμό της ιταλικής αγοράς. Εξού και η Ρώμη επιθυμούσε διακαώς να διασφαλιστεί η πώληση των διυλιστηρίων το ταχύτερο δυνατό. 

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε γίνει αναφορά σε ενδεχόμενη πώληση σε αμερικανικό fund ή και σε προσωρινή εθνικοποίηση των εγκαταστάσεων. Πραγματικά, μέχρι τώρα επικρατέστερος ενδιαφέρομενος εμφανιζόταν η αμερικανική Crossbridge Energy Partners με τη στήριξη της Vitol. Όμως, σύμφωνα με πηγές, η αμερικανική προσφορά ήταν χαμηλότερη, γύρω στο 1 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα νικητής να αναδειχτεί η G.o.i. 

Τα διυλιστήρια Isab di Priolo, τα οποία βρίσκονται στις Συρακούσες της Κάτω Ιταλίας, απασχολούν περίπου χίλιους εργαζόμενους και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό τον όρο να παρασχεθούν όλες οι αναγκαίες άδειες από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και την ιταλική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Financial TImes 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ