Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η Lufthansa προ των πυλών για την απόκτηση της ITA Airways

Πηγή: AP

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore μέσα στην εβδομάδα ή, το αργότερο στην αρχή της επόμενης εβδομάδας η γερμανική Lufthansa θα καταθέσει επίσημα πρόταση για την απόκτηση μετοχικού μεριδίου στην ITA Airways. 

Εξάλλου, το κυβερνητικό διάταγμα για την ιδιωτικοποίηση της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας υπογράφηκε πρόσφατα, στις 2 Ιανουαρίου. Η ΙΤΑ αποτελεί το διάδοχο σχήμα της μόνιμα υπερχρεωμένης Alitalia.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο γερμανικός αερομεταφορέας είναι το φαβορί για την απόκτηση του ελέγχου στον ιταλικό αερομεταφορέα, διότι τους τελευταίους δυο μήνες έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες και επαφές.

Στόχος, σε πρώτη φάση, είναι η απόκτηση από μέρους της Lufthansa του 40% των μετοχών, με την καταβολή περίπου διακοσίων πενήντα  εκατομμυρίων ευρώ. Στην συνέχεια το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί και να ξεπεράσει το 50%. Η Il Sole 24 Ore δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκφράσει ενδιαφέρον για είσοδο στην ιταλική εταιρεία και η αμερικανική Delta Αirlines. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχει ένας ουσιαστικός περιορισμός: μια εταιρεία που δεν ανήκει σε χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα είχε δικαίωμα να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Ita.

Ζωτικής σημασίας η αγορά της Μεσογείου

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, αν η Lufthansa υπογράψει τη συμφωνία αυτή θα καταφέρει να επεκταθεί με ουσιαστικό τρόπο στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία θεωρείται βασικής σημασίας. Στο μεταξύ, ελέγχει ήδη τις εταιρίες Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines και Air Dolomiti.

H πρόταση της γερμανικής αεροπορικής θα πρέπει να εξετασθεί και να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ita, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης  της Τζόρτζια Μελόνι. Πριν από την τελική υπογραφή χρειάζεται επίσης και το πράσινο φως της ιταλικής Αρχής Ανταγωνισμού. Τα συνδικάτα από τη μία πλευρά θεωρούν ότι με την συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να διασφαλιστεί το οικονομικό μέλλον της εταιρίας, αλλά από την άλλη, σε ένα πρώτο σχόλιό τους, τονίζουν ότι η Ita δεν θα μπορέσει να παίξει αυτόνομο ρόλο στον τομέα των αερομεταφορών. Κάτι που οι περισσότεροι στην Ιταλία είχαν ευχηθεί την περίοδο που δημιουργήθηκε η εταιρία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ