Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Iberdrola: Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη για την Ευρώπη - «Μονόδρομος» οι ΑΠΕ

Πηγή: AP

Η Ευρώπη ήταν «τυχερή» αυτόν τον χειμώνα, καθώς ο ήπιος καιρός μείωσε τη ζήτηση για καύσιμα, αλλά η περιοχή δεν βρίσκεται στο το τέλος της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Iberdrola SA.

«Όσο οι αγορές ενέργειας εξαρτώνται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα και εκτίθενται σε γεωπολιτικά γεγονότα, θα παραμένουν εύθραυστες», δήλωσε ο Ignacio Galan. «Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει οριστικά», προειδοποίησε.

Ο ήπιος καιρός έχει καθησυχάσει όσους φοβόντουσαν για ελλείψεις στην ενέργεια που θα μπορούσαν να βλάψουν την περιοχή, ενισχύοντας το νόμισμα του ευρώ και τα χρηματιστήρια. Οι οικονομικές προοπτικές έχουν ανακάμψει τόσο πολύ που πλέον οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. δεν προβλέπουν ύφεση στην ευρωζώνη για το 2023.

Ωστόσο, η ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στην τύχη της ακόμη και τον ήπιο χειμώνα, υπογράμμισε ο Galan. Βλέπει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ως τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθούν μελλοντικοί κραδασμοί, με την εταιρεία του να επενδύει ήδη σε ΑΠΕ 17 δισεκατομμύρια ευρώ (18,4 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2025.

Οι ήπιες θερμοκρασίες έχουν μειώσει απότομα τις τιμές του φυσικού αερίου, που είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, ενώ υπάρχουν άφθονα αποθέματα. Η βιομηχανία αισιοδοξεί ότι θα είναι εφικτή η αναπλήρωση των δεξαμενών για τον επόμενο χειμώνα, με σχεδόν καθόλου ρωσικό αέριο. Ωστόσο, εξακολουθούν να εκφράζονται ανησυχίες για έλλειψη φυσικού αερίου μέχρι το 2026.

3-4 νέες ανεμογεννήτριες κάθε ημέρα, ο στόχος της Γερμανίας

Η ΕΕ προσπαθεί να αφήσει πίσω της το φυσικό αέριο, ενισχύοντας τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Το ευρωπαϊκό μπλοκ, το οποίο το 2020 εξασφάλισε το 1/5 της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αύξησε τον στόχο του στο 45% έως το 2030, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της και να δημιουργεί τρεις έως τέσσερις μεγάλες ανεμογεννήτριες κάθε μέρα, προκειμένου να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Η Iberdrola, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ισπανίας, τονίζει ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να εξαπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2040. Η εταιρεία στοχεύει να φτάσει σε συνολική χωρητικότητα τα 52 γιγαβάτ παγκοσμίως έως το 2025 και επενδύει 27 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

«Είναι ανησυχητικό και ειρωνικό το γεγονός ότι μόνο οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες του χειμώνα, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, έχουν σώσει μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου από πολύ σοβαρές απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια», επισήμανε ο Galan.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ