Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Έκτακτα μέτρα από την Γέλεν για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών

Η Τζάνετ Γέλεν
Η Τζάνετ Γέλεν / Πηγή: AP Images

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, με προσωρινό πάγωμα κάποιων δαπανών μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών από το ομοσπονδιακό δημόσιο. Κι αυτό διότι νωρίτερα το δημόσιο «έπιασε» το ανώτατο όριο δανεισμού ύψους 31,4 τρισ. δολάρια. 

Η υπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, προειδοποιώντας ωστόσο πως απλά κερδίζουν χρόνο για το δημόσιο τομέα έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του «ταβανιού» του χρέους.

Νωρίτερα και ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της αύξησης του ορίου του δημοσίου δανεισμού, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί για το θέμα με τη Βουλή, που πλέον ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Κι αυτό διότι είναι σαφές πως οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν με τον τρόπο αυτό να σπρώξουν τον Τζο Μπάιντεν σε συνομιλίες και συμβιβαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση των δημοσιονομικών μέτρων που επιθυμούν.

Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό δημόσιο κινδυνεύει να… κατεβάσει ρολά, σαν αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του δανεισμού. Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί συχνά αντικείμενο ενός σκληρού παζαριού ανάμεσα στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο, ειδικά δε, αν ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα, όπως συμβαίνει και τώρα.

Συνολικά από το 1997 έως το 2022, το Κογκρέσο έχει ανεβάσει το «ταβάνι» του χρέους 22 φορές, αποφεύγοντας το χειρότερο σενάριο της στάσης πληρωμών.

Το τρέχον όριο δανεισμού, που ανέρχεται στα 31,38 τρισ. δολάρια, ορίστηκε από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2021, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ