Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Λίθιο: Πώς οι Κινέζοι βάζουν... χέρι στα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο

Πηγή: AP

Μια κινεζική κοινοπραξία υπό την κορυφαία εταιρεία μπαταριών της χώρας, την CATL, επέλεξε η Βολιβία για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των τεράστιων και κυρίως ανέγγιχτων κοιτασμάτων που διαθέτει σε λίθιο. Ο πόλεμος για το λίθιο, που είναι απαραίτητο χημικό στοιχείο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, εξελίσσεται σε νέο μείζον πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των εταιρειών του κλάδου και των κρατικών συμφερόντων που τις προστατεύουν.

Σύμφωνα με την αμερικανική γεωολογική υπηρεσία και έτερες διεθνείς μελέτες, η Βολιβία εκτιμάται πως διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο ύψους άνω των 21 εκατ. τόνων. Το πρόβλημα, ωστόσο, ήταν πως μέχρι τώρα η φτωχή αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν είχε τις οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες να τα αξιοποιήσει.

Δεν είναι τυχαίο πως η μάχη για τα πρώτα συμβόλαια για τις περιοχές Ποτόσι και Ορούρο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών διεθνών παικτών, Αμερικανών, Ρώσων και Κινέζων.  

Νικητής αναδείχτηκε η κοινοπραξία CBC με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Λουίς Άρτσε, να ανακοινώνει πως η κοινοπραξία θα επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια μόνο για τη πρώτη φάση του project, που θα περιλαμβάνει ακόμη υποδομές και δρόμους. «Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για τη βιομηχανοποίηση του λιθίου της Βολιβίας» σχολίασε ο πρόεδρος της χώρας, που ελπίζει ότι μία μέρα θα μπορεί να αξιοποιήσει μόνη της τα κοιτάσματα.

Εξάλλου, η κρατική εταιρεία YLB θα έχει κεντρικό εποπτικό ρόλο στο project, που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να φτάσει στο σημείο να μπορεί πραγματικά να αξιοποιήσει πρακτικά τα κοιτάσματα.  

Σημειωτέον πως δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης με φόντο την πράσινη μετάβαση των διεθνών οικονομιών η τιμή του λιθίου βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τάση. Στα τέλη του 2022, η τιμή για το λίθιο ποιότητας για μπαταρίες «έκλεισε» στα 85.000 δολάρια τον τόνο!

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ